• hr
  • en
  • de
  • it

"Volim more"

Studenti Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu okupljeni u udrugu Oceanus u Gradskoj su knjižnici Zadar djeci osnovnoškolske dobi kroz niz edukativnih radionica predstavili su projekt "Volim more".
Cilj radionice je podizanje svijesti kod mlađih uzrasta o važnosti zaštite i očuvanja mora, ali i ostalih prirodnih staništa, ukazati im na štetnost otpadaka na biljni i životinjski svijet te upoznati ih sa osnovnom anatomijom i načinom života morskih organizama. Projekt je do sada proveden u tri splitske osnovne škole, osnovnim školama u Tučepima i Makarskoj, a sada su se s njim upoznali i zadarski osnovci. Oni su tako iz prve ruke mogli upoznati neke morske organizme i način na koji su građeni.
Kako je ovaj dan u tjednu u Gradskoj knjižnici rezerviran za tradicionalno događanje Morski utorak, ovog puta on je prigodno pretvoren u Morski utorak za djecu.
Kao najveći problemi koji remete život u moru navedeni su prelov, globalno zatopljenje, tankeri, invazivne vrste u moru, smeće, posebice plastika koju dupini i kornjače zamijene za meduze što često završava kobno. Zakoni štite more, ističu aktivisti, ali ako ne bude postojala svijest među građanima da trebamo čuvati more, onda mu pomoći neće biti.

Izvor: www.zadarskilist.hr