• hr
  • en
  • de
  • it

'Trajektna luka' izgubila spor protiv države od 60 milijuna kuna

Tvrtka "Trajektna luka" nepravomoćno je izgubila 59,7 milijuna kuna "težak" spor koji je na Trgovačkom sudu pokrenula protiv Lučke uprave Split i države od kojih je tražila naknadu štete koja joj je navodno nastala u roku tri godine, od listopada 2007. do kraja kolovoza 2010., zbog, kako tvrde, naplate nižih lučkih naknada. Privatna lučka firma ima pravo žalbe Visokom trgovačkom sudu.
U toj tvrtki koja ima prvenstvenu koncesiju za obavljanje lučkih djelatnosti i održavanje objekata u Gradskoj luci, smatrali su da sami mogu određivati cijenu usluga.
Tako su državnu ustanovu teretili da je nezakonito smanjila naknade koje im brodari moraju plaćati, odnosno da za to nije provela propisanu zakonsku proceduru, ali i da je dvije djelatnosti, privez i odvez brodova, te ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila, spojila u jednu.
- Privez i odvez brodova, te ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila dvije su potpuno različite i neovisne usluge zbog čega moraju biti tarifirane odvojeno - uvjereni su u koncesionarskoj tvrtki i na tome temelje svoju tvrdnju da su im Lučka uprava i država uzele višemilijunsku dobit!
- Odštetu koju tražimo zbog nezakonito snižene naknade za privez i odvez, neutvrđene naknade za iskrcaj i ukrcaj putnika i prenisko utvrđene naknade za opskrbu vodom izračunali smo na osnovi stvarnih i provjerenih podataka o broju uplovljavanja brodova "Jadrolinije", "Blue Line Internationala" i "SNAV-a" - isticali su na sudu predstavnici "Trajektne luke" i dodali:
- Brodare smo pozivali da nam dostave točne podatke o broju putnika i vozila, ali oni su to odbili potaknuti iznesenim stavovima Ministarstva pomorstva. Nanesena nam je velika materijalna šteta zbog neostvarivanja planiranih prihoda.
Čelnike "Trajektne luke" ljutili su raniji dopisi Ministarstva pomorstva i Branka Grgića, tadašnjeg ravnatelja Lučke uprave, zbog kojih su im brodari odbili plaćati posebnu naknadu za ukrcaj i iskrcaj putnika.
Sud je, međutim, utvrdio da Lučka uprava nije nezakonito smanjila naknade, već da je odredila njihov najviši iznos. U presudi se navodi da prema starom i novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koncesionar uvijek ima pravo svoje djelatnosti naplaćivati prema vlastitoj tarifi, ali do najvišeg iznosa koji je odredila krovna lučka ustanova.
Sud je utvrdio kako po dvije djelatnosti nisu spojene u jednu, već da je "Trajektna luka" pogrešno tumačila što su djelatnosti taksativno nabrojene. U presudi se također navodi da je tužba protiv države potpuno promašena.
Na kraju je kao suvišan odbijen prijedlog da se od "Jadrolinije" i drugih kompanija zatraži podatak o stvarnom broju ukrcanih i iskrcanih putnika i vozila po danima i brodovima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr