• hr
  • en
  • de
  • it

´Premuda´ budi nostalgična sjećanja

"Premuda" sada ima 54 godine, sagrađena je daleke 1957. godine i još uvijek uredno održava linije između Šibenika i njegovih otoka. Trenutačno plovi na zadarskom području, jer zamjenjuje brod "Laru"

Nakon dužeg vremena u Zadar se vratio brod "Premuda", jedan iz nekada brojnoga sastava Jadrolinijinih tzv. klasičnih linijskih brodova. Jedini koji su do prije petnaestak godina održavali putničke linije između gradova na kopnu i hrvatskih otoka, pa tako i zadarskih.

Zadrani, osobito otočani se s nostalgijom sjećaju nekadašnjih brodova poput "Tuzle", "Takova" i "Trogira", ali i drugih starih dobrih brodova kojima su putovali s otoka u Zadar i obrnuto. Podsjetimo, "Tuzla" je zapravo danas "Premuda", "Takovo" je "Ilok", a "Trogira" više nema, Jadrolinija ge je prodala i potom je dospio u staro željezo. Bili su to dobri, ali stari, pa i prastari brodovi, održavani, ali putnici se ipak nisu osjećali ugodno za nevremena, jer su ti ploveći "starci" imali i preko 50 godina i ponekad su doslovno samo krpani.

"Premuda" sada ima 54 godine, isto kao i dva preostala spomenuta broda, svi su sagrađeni daleke 1957. godine u domaćem brodogradilištu Uljanik. Dakle, "Premuda" još uvijek uredno održava linije između Šibenika i njegovih otoka. Trenutačno plovi na zadarskom području jer zamjenjuje brod "Laru", koji je na redovitom godišnjem remontu. Znači da održava liniju Zadar - Iž - Rava i Zadar - Zaglav - Sali.

Inače, putnici ističu da je brod "Premuda" vrlo dobro održavan, da su mu putnički prostori uredni, poput brodskoga salona koji je novouređen i lijepo namješten. Vjerojatno su dobro održavani i ostali važni dijelovi staroga broda. Osim toga, napominju da se ponekad više vole voziti ovim starim i sporim brodom nego brzim katamaranima. Razlog je u tome što se klasičnim brodovima mogu istodobno prevoziti putnici i tereti, dok se u katamaran ulazi tek s jednom ili dvije torbe, "kao da smo u grad došli samo na pijacu", kako je nekidan rekla jedna Veloiška, nakon što se iskrcala na zadarsku rivu.

Izvor: www.zadarskilist.hr