• hr
  • en
  • de
  • it

'Nije bilo nikakvih malverzacija'

Atlantska plovidba odbacila je špekulacije da su upravo oni neimenovana tvrtka na koju prstom upire Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao primjer gospodarskih malverzacija.
Demantiraju zloupotrebe te najavljuju tužbe zbog zbog ugrožavanja ugleda. Nakon kritika da se ne bavi gospodarskim kriminalom, SOA se u godišnjem izvješću pohvalila otkrićem da su prilikom privatizacije velike tvrtke u kojoj je država značajan suvlasnik odgovorni zlorabili položaj i ovlasti. Fiktivnim pozajmicama od stotinjak milijuna kuna navodno su kupovali dionice na svoje i imena pouzdanika postavši značajni dioničari, a tako stečenu korist koristili su za daljnju kupnju dionica na otvorenom tržištu. Prikrivanje tih radnji proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital.
Iz Državnog odvjetništva (DORH) su poručili da su od policije tražili pokretanje istrage, no ni DORH ni SOA nisu službeno potvrdili da je riječ o dubrovačkom brodaru. Iz Atlantske poručuju da menadžment u 2014. nije kupovao dionice, a zadnje stjecanje bilo je 2004., tijekom dvaju krugova radničkog dioničarstva. U prvom je interes iskazalo 166 radnika i pomoraca, a u drugom njih 126. Nikome zahtjev nije odbijen ni smanjen željni udjel, a svi zaposlenici, uključujući i menadžment, kupili su dionice sukladno zakonu. "Povoljni tržišni uvjeti nakon provedbe radničkog dioničarstva omogućili su da skupština Atlantske plovidbe, a ne odgovorne osobe društva, donosi odluku o isplati dividende svim dioničarima, pa tako i u Republici Hrvatskoj", uzvraćaju iz Atlantske, dodajući da u posljednjih pet godina nije bilo dividende.
"Ne znam odnosi li se SOA-ino izvješće na nas, možda se i odnosi. Nemam iskustva s istragama, ali mi nismo dobili nikakvu obavijest da se radi o nama, niti da se otvara ikakva istraga", kaže član Uprave Ivica Šurković. Na pitanje ima li dionice kaže: "Osobno imam šest ili osam dionica koje sam kupio 2004., a tada nisam ni bio dio menadžmenta već činovnik. Također, nitko ne drži dionice u moje ime. Tužit ćemo onoga tko nas optužuje za nešto što nije istina, a senzacionalističko pisanje je neodgovorno kad nad nama nije otvorena nikakva istraga te prijeti da postanemo nepoželjan partner ako to prenesu specijalizirani časopisi", kaže Šurković.
Rasplet situacije čekaju i u PBZ CO-u, koji je s 1,77 posto dionica među deset najvećih dioničara Atlantske plovidbe i ujedno je jedini 'mirovinac' koji je tamo uložio. Neslužbeno doznajemo da se u fondu čeka objašnjenje tog brodara o navodnim malverzacijama. No, da se i naknadno potvrde, to nije nužno i razlog da fond rasproda dionice, već bi prije toga logičniji koraci bili izmjene u Nadzornom odboru i 'sređivanje' tvrtke čije je vrednovanje dionice na povijesno niskim razinama.

Izvor: www.poslovni.hr