• hr
  • en
  • de
  • it

´Kuća o batani´ hrvatski kandidat za UNESCO

Zahvaljujući preporuci Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ali i potpisima potpore dvadesetak uvaženih udruga, institucija i pojedinaca, te dakako Grada Rovinja, Eko muzej "Kuća o batani" prvi je i za sada jedini projekt iz Hrvatske, koji je kandidiran za UNESCO-ovu listu "Najbolje prakse u očuvanju nematerijalne kulturne baštine svijeta". Riječ je naime, o novijoj listi formiranoj 2009. godine na kojoj se do danas nalazi tek jedanaest projekta iz čitavog svijeta, i na kojoj će se uz malo sreće naći i ovaj jedinstveni rovinjski muzej posvećen ribarskoj tradiciji i načinu života uz, i od mora. Rezultat prošlogodišnje kandidature projekta koji je, prema riječima Tamare Nikolić Đerić, stručno-programske voditeljice Eko muzeja "Kuća o batani", i informacijama pristiglim iz Pariza, ušao u proces obrade, odnosno odlučivanja bit će poznat koncem godine.
- Projekt Eko muzeja "Kuće o batani" i njene kandidature na UNESCO-ovu listu "Najbolje prakse u očuvanju nematerijalne kulturne baštine svijeta " rezultat je višegodišnje suradnje Udruge "Batana" i Zajednice Talijana Rovinj "Pino Budicin", koja u kontinuitetu traje čitavo desetljeće, odnosno i započinje samim otvorenjem Eko muzeja. Upravo, tu povezanost čitave zajednice u očuvanju i promociji tradicije i identiteta kraja i krajolika prepoznalo je i Ministarstvo kulture te, uz dvadesetak ustanova, institucija i pojedinaca, te dakako sam Grad Rovinj, iskazalo preporuku za kandidiranjem projekta, rekla je na konferenciji za novinare Tamara Nikolić Đerić, stručno-programska voditeljica Eko muzeja "Kuća o batani".
Govoreći, o samom projektu Nikolić Đerić ističe i da su u sklopu Eko muzeja uklopljeni i brojni programi koji su doprinijeli očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Ipak, kao tri najvažnija faktora ističe gradnju batane, glazbenu kulturu i istroromanski dijalekt, dodajući kako je već i samo uvrštavanje "Kuće o batani", na UNESCO-ovu kandidacijsku listu, veliki uspjeh. Međutim, dok se čeka odluka UNESCO-a, "Batana" ne miruje. Kako saznajemo na pressici pokrenut je i projekt i-Pod aplikacije pod nazivom "Rovinjske pučke bajke", koji ne samo da ima za cilj širenje digitalizacije tržišta već i izvorne književnosti.
- Eko muzej "Kuća o batani" u suradnji s Studijom "Revolucija" iz Zagreba (koji su odgovorni i za "Ivaninu kuću bajki" u Ogulinu, odnosno "Kuću brodica" na Brijunima) te ilustratoricom Booboo Tannenbaw, pokrećemo i-Pad aplikaciju "Rovinjske pučke bajke", koje će osim na izvornom, imati svoje prijevode na hrvatski odnosno talijanski jezik. Osim što je cilj aplikacije ulaz u svijet digitalnog tržišta, prvenstveno je ono važno i zbog čuvanja izvorne književnosti, objašnjava Nikolić Đerić, dodajući da će se pučke bajke bazirati na izvorniku iz 1878. godine, odnosno zapisima koje je Antonio Ive, na tragu usmenih predavanja pretakao u zapise i ostavio dvadesetak zapisanih pučkih bajki u dvije zbirke. Prva priča koja će se naći na i-Pad aplikaciji, a koja bi isto tako na tržištu trebala pojaviti tijekom ove godine, bit će bajka pod imenom "La mare de tre naranci".
No, prije aplikacije i priznanja za nematerijalnu kulturnu baštinu koja će, dobije li je Eko muzej, samom Rovinju donijeti mogućnost korištenja UNESCO-ove oznake a time i veću kulturnu i turističku posjećenost svjetskim znamenitostima, Eko muzej planira i svoju prvu izložbu na otvorenom, izvan uobičajenih gabarita. Konkretno, riječ je o izložbi "Contrada - mjesto sjećanja na djetinjstvo", koja se otvara 22. travnja.
- Izložba je bazirana na nekadašnjim, starim dječjim igrama koje su se igrale na ulici 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Kroz prikaz starinskih igrica oblikovanih u moderne tehnologije (pomoć digitalizacije i skenera) želimo djecu upoznati s društvenom poviješću i učiniti to da najmlađe ponovno aktiviramo, odnosno ponovno "izbacimo na ulicu" ne bi li opet stvorili dječje zajednice kakve su imali naši stari. Jednostavno, ovo je pokušaj isključivanja struje i baterija na mobitelima, računalima, tabletima..., kaže Tamara Nikolić Đerić. Doznajemo i da će ova izložba nakon Rovinja, putovati Hrvatskom.
Također, na konferenciji za novinare održanoj u Rovinjskoj Zajednici Talijana čije su sve sekcije uključene u rad Eko muzeja "Kuća o batani" i njenim su sastavim dijelom, doznajemo i da je u pripremi još jedan projekt - izdavanje knjige rukopisa vezanog za rječnik pomorskih termina Antonia Pellizzera, inače autora prvog rječnika terminologija vezanih za more. Izdavanje rječnika zajedničkim snagama pokreću Udruga Batana i Zajednica Talijana Rovinja, a njeno se izdavanje najavljuje slijedeće godine. Prije toga, dakle već 6. travnja, u gradskom kazalištu "Antonio Gandusio" u režiji Zajednice Talijana Rovinj održat će se retrospektivna manifestacija pod nazivom "Jučer, danas, sutra", a 25. travnja i tradicionalno svetkovanje fešte "San Marco", koja se odvija na kampanji obitelji Matošević - Jelinić, i na kojoj se, tradicionalno, uz veliki oganj u vatru bacaju rakovi, a potom onako pečeni i u društvu jedu u slast.
Na konferenciji za novinare u ime Zajednice Talijana Rovinj govorili su predsjednica KUD-a Marco Garbin i voditeljica dramske sekcije ZT-a Rovinj Nives Giuricin, dopredsjednica ZT-a Maria Tamburini, predsjednica Izvršnog vijeća ZT-a Cinzia Ivančić te tajnik Udruge "Batana" Fabio Cherin.

Izvor: www.glasistre.hr