• hr
  • en
  • de
  • it

"Galeb je rupa bez dna u koju se baca gradski novac"

U proteklih pet godina Grad je za održavanje »Galeba« potrošio gotovo osam milijuna kuna. Ove godine planira se potrošiti 940.000 kuna, i to samo kako bi brod opstao na vezu, upozoravaju riječki PGS-ovci

PGS je na tiskovnoj konferenciji izrazio sumnju u to da će se pojaviti koncesionar koji je spreman uložiti 15 milijuna eura u uređenje motornog broda »Galeb«. Teško je povjerovati, drže u PGS-u, da će netko uzeti u koncesiju ruzinavi i neisplativi »Galeb«. K tome, prema nerealnim uvjetima koje Grad za koncesionara propisuje. PGS poručuje da će »Galeb« prema svemu sudeći ostati mrtvo slovo na papiru i da će ga zadesiti sudbina svih onih pompozno najavljivanih, ali nikad ostvarenih projekata u kulturi: lansirna rampa Torpedo, Gradska knjižnica, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Centar mladih Hartera...
PGS-ovci Franjo Butorac i Tea Mičić Badurina podržavaju ideju o tome da se »Galeb«, kao dio hrvatske kulturno-povijesne baštine, pretvori u turističku atrakciju. No, smatraju neprihvatljivim to da se u »Galeb« ulaže gradski novac, što Grad Rijeka namjerava učiniti ako se ne pojavi koncesionar, odnosno investitor. PGS poručuje da ovakvom, neuglednom »Galebu« u svakom slučaju sada nije mjesto u centru grada.
- U proteklih pet godina Grad je za održavanje »Galeba« potrošio gotovo osam milijuna kuna. Ove godine planira se potrošiti 940.000 kuna, i to samo kako bi brod opstao na vezu. U međuvremenu »Galeb« i dalje propada. Brod je danas u znatno lošijem stanju nego što je to bio 2009. godine, ocjenjuje Tea Mičić Badurina i pita vladajuće zašto »Galeb« ne stave na suhi vez, kao što je učinjeno s »Uraganom«.
PGS-ova gradska vijećnica smatra da bi tada troškovi održavanja bili znatno manji i da se brod može urediti u muzej nesvrstanih i Josipa Broza Tita. Poručuje da je ovakav »Galeb« samo rupa bez dna u koju vladajući neodgovorno bacaju gradski novac. Tea Mičić Badurina zgraža se stoga nad činjenicom da se troše milijuni kuna u ruzinavi brod, dok postoje drugi prioriteti, a istovremeno je gradska kasa praktički pred bankrotom.
Franjo Butorac konstatira da je priča o »Galebu« samo paradigma neuspješne gradske razvojne politike, napose politike u kulturi. »Galeb« je, smatra Butorac, još jedno Potemkinovo selo kojim se zamagljuju oči riječke javnosti.
- To tako ide već desetak godina. A zapravo se u ovom gradu ništa ne događa. Apeliram na ljude koji vode gradsku kulturnu politiku da se konačno ozbiljnije počnu baviti ovom tematikom i da sjednu s nadležnom ministarstvom i dogovore se što će s »Galebom«, bez obzira na činjenicu da je Grad Rijeka njegov vlasnik. Naime, investicija od 15 milijuna eura nije više samo lokalna priča, već se radi o projektu za koji valja raspisati međunarodne natječaje. Novca ima, ali treba znati kako do njega doći. Prema mom sudu, Grad se u slučaju »Galeb« ponaša neozbiljno, neprofesionalno, netransparentno i neodgovorno, smatra Franjo Butorac.

Izvor: www.novilist.hr