• hr
  • en
  • de
  • it

'Država me prisilila da u more bacim nedovršeni jedrenjak'

S porinućem "Marka Pola", najvećeg jadranskog trabakula, čija obnova još nije do kraja završena, pravna trakavica vezana uz škver u Sumartinu ulazi u novu fazu.

Trgovački sud u Splitu i Viši trgovački sud u Zagrebu, naime, dali su za pravo bivšem vlasniku škvera Nikoli Mardešiću

koji je tvrdio kako država nije uknjižena na pomorsko dobro, te nije imala pravo 2004. godine prodati sumartinsku "Lučicu" tvrtki "Galeta" poduzetnice Lucije Vlahović.

Poduzetnica je iznimno nezadovoljna ishodom postupka i tvrdi kako je žrtva političkih moćnika i sudstva.

- Riječ je o jakom lobiju, koji kad hoće može napraviti što poželi, kao našem slučaju.

Uz pomoć visokopozicioniranog političara HDZ-a, i Općine Selca, pronašli su mogućnost kako nas maknuti iz škvera jer nije uknjižen kao pomorsko dobro, iako je to slučaj i s drugim škverovima u Hrvatskoj.

Njihovom intervencijom ukinuta nam je koncesija 2007. godine, ali nije raskinut ugovor sa Županijom. Poznato nam je da je Mardešić na Trgovačkom sudu u Splitu kao kod kuće.

Tri deložacije su odbijene od strane Visokog trgovačkog društva u Zagrebu, dok je četvrta prihvaćena jer su tužitelji tražili izuzeće suca. Sud u Zagrebu prethodno je donio presudu da se škver vrati na korištenje stečajnom upravitelju "Lučice", negirajući Mardešiću svako pravo na škver, pa će biti zanimljivo vidjeti što će se dalje događati.

Zanimljivo je da drugi mogu koristiti pomorsko dobro bez koncesije i natječaja, a naša tvrtka ne može, iako je šest godina zapošljavala prosječno 15 ljudi, mlađih mještana s natprosječnom plaćom, izvršavajući sve zakonske obveze i s ugovorom sa Županijom koji nije raskinut - navodi poduzetnica Vlahović, dodavši kako su prisiljeni otpustiti sve zaposlenike i nedovršeni jedrenjak porinuti u more.

- Očito je prema našem slučaju da se vrh države uopće ne bavi problemima u općinama koje su temelj države.

Vlast je potpuno u njihovim rukama, u većini neučinkovitima. Ne ostaje nam ništa drugo nego tužiti Županiju zbog nanesene velike materijalne štete - zaključuje Lucija Vlahović.

Mardešić: Vraćam se
Odlukom suda sumartinski škver vraća se tvrtki ‘Lučica' u stečaju, a čiji je stečajni upravitelj Josip Hrga. Nikola Mardešić, vlasnik ‘Falkuše', navodi kako će njegova tvrtka nastaviti tamo gdje je stala prije šest godina kad je deložirana.
- Tamo su ostali moj alat i strojevi. Vratit ću se i raditi, žao mi je da je sve toliko trajalo, iako sam od prvog dana tvrdio kako država nije
bila uknjižena na pomorsko dobro - naglašava Mardešić.

Kronologija
1996. - većinski paket dionica sumartinske ‘Lučice' otkupio Ivan Juginović, koji umire godinu dana kasnije, a posao preuzimaju njegovi suradnici Nikola Mardešić i Mario Lučić
2001. - stečaj ‘Lučice', posao vodi Mardešićeva tvrtka ‘Falkuša'
2004. - na javnom nadmetanju za dodjelu koncesije na pomorskom dobru pobjeđuje tvrtka ‘Goleta' u vlasništvu Lucije Vlahović
2005. - ‘Goleta' deložira Mardešićevu tvrtku iz škvera na temelju koncesija i ugovora sa Županijom
2007. - ukinuta koncesija ‘Galeti', ali ugovor sa Županijom nije raskinut

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr