• hr
  • en
  • de
  • it

‘Sveti Juraj’ vraća se na more nakon 443 godine

Šibenčani će izraditi originalnu repliku galije "Sveti Juraj" s kojom je Krešimirov grad sudjelovao u slavnoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571., u današnjem Korintskom zaljevu. Bitka kod Lepanta bila je najveći sukob galija pokretanih veslima, ali i njihovo posljednje pojavljivanje u velikim pomorskim sukobima.
Ova bitka je najkrvavija pomorska bitka u povijesti, s čak 28.000 poginulih na objema sukobljenim stranama i najveća do tog doba pa broju brodova koji su u njoj sudjelovali.
Bitka kod Lepanta često se proglašava pomorskom bitkom u kojoj je sudjelovalo najviše Hrvata ikad.Šibenski inovativni turistički projekt "Komunalna galija ‘Sv. Juraj'" predstavili su u Ministarstvu turizma dr. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, i pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matija Bumbak.
Projekt je Grad Šibenik nominirao na natječaj Ministarstva turizma otvoren s ciljem razvoja turističke infrastrukture i očuvanja turističke resursne osnove radi jačanja konkurentnosti turizma.

- "Komunalna galija ‘Sv. Juraj'" zamišljena je kao ploveći muzej Jadrana, kao njegov edukacijsko-prezentacijski centar, a ujedno i kao svjetska kulturno-turističku atrakcija - kazao je Bumbak.
U sklopu centra pružale bi se informacije, savjetovalo posjetitelje, osiguralo stručno vođenje, edukacija, ali i prodaja suvenira, održavanje izložbi i događanja. Galija bi tako postala kulturno-turistička atrakcija svjetske prepoznatljivosti, s razvijenim proizvodima i edukativnim sadržajima za posjetitelje.

- Projekt galije "Sv. Juraj" još je jedna inovativna turistička priča kojom želimo pridonijeti poboljšanju kulturne i turističke ponude grada predstavljanjem naše bogate kulture i povijesti - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić. Tijekom sezone, galija bi plovila od Umaga do Dubrovnika, a izvan sezone bila bi stacionirana u uvali Škar, pokraj Tvrđave sv. Nikola, na ulazu u Šibenski kanal. Osim predstavljanja šibenske kulture i povijesti, u sezoni bi se na tjednoj bazi osmišljavali sadržaji koji bi na adekvatan način predstavljali kulturno-turističku ponudu cijelog hrvatskog Jadrana.
Planirano je i snimanje izgradnje galije, koje bi se potom predstavilo kao dokumentarni promotivno-turistički film.
Ukupna vrijednost projekta je 685.587,50 kuna, pri čemu se Grad Šibenik natječe za sufinanciranje Ministarstva u iznosu od 438.776 kn, dok bi sam projekt financirao s 246.811,50 kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr