• hr
  • en
  • de
  • it

‘Ovo je osam razloga zašto je morate posjetiti’

Američki časopis Forbes objavio je "ljubavno pismo" svoje novinarke upućeno Hrvatskoj. U njemu se govori o razlozima zbog kojih će naša zemlja očarati turiste.
Novinarka američkog Forbesa Ann Abel napisala je ljubavno pismo Hrvatskoj, a u njemu svima onima koji Lijepu našu nisu posjetili navodi osam ključnih razloga zbog kojih će njome biti očarani. Ističe kako Hrvatska ima spektakularnu obalu te otoke, iznimne prilike za jedriličare, bajkovita sela, povijesne gradove, odličnu kuhinju s morskim specijalitetima te gostoljubivost.
Turiste pritom poziva u Dubrovnik i Split. "Split je grad u kojem vam ne treba plan! Lutati ulicama starog dijela grada tako je jednostavno, kao i prošetati do neke od gradskih plaža. Za vrhunske delicije na otvorenom ne trebaju vam posebne preporuke...", piše Ann Abel.
Fascinirala ju je činjenica da se u splitskoj Dioklecijanovoj palači još uvijek živi i radi. Opisuje je kao grad-labirint u kojem se radi, jede, trguje...
Osvrćući se na gastroponudu izdvojila je restorane Bookeriju i Zrno soli. Bookeriju uspoređuje s onom u Barceloni. "Meni se u velikoj mjeri odnosi na lokalne proizvode i blagodati iz mora i više je mediteranski nego strogo hrvatski, no dizajnu restorana i gostoljubivosti nemoguće je odoljeti", opisuje novinarka. U "Zrnu soli", pak, hvali pogled iz restorana, koji se nalazi pored marine.
Abel navodi kako turisti nikako ne smiju zaobići Galeriju Meštrović. "Hrvati su jako ponosni na svoju zemlju i svoje slavne sunarodnjake. Kipar Ivan Meštrović, ljubljen i u SAD-u, dobar je primjer. Njegov muzej vrijedi posjetiti ne samo zbog impresivnog stvaralaštva, nego i zbog činjenice da je muzej zapravo čaroban ljetnikovac s omamljujućim pogledom na more", stoji u ljubavnom pismu.
Novinarka smatra kako se ne bi smio zaobići ni obližnji Sinj pozivajući turiste da obrate pozornost na Alku i sve što je vezano uz nju pa tako i tamošnji novi muzej.
Poziva ljude da posjete Klišku tvrđavu te navodi kako izvan gradova hrvatsku kulturu vijeme nije taklo. Ističe pritom gastroponudu sela Gata u kojem se može uživati u gozbi s tradicionalnim jelom soparnikom, načinjenim od blitve, češnjaka, luka i tijesta te rakiji.
Abel je oduševio i hotel Park koji smatra iznimno prestižnim te je oduševljavaju njegovi art deco detalji. Ljubiteljica je i dobrog vina pa kaže kako u Hrvatskoj treba obići i Pelješac te kušati pelješka vina.

Izvor: www.net.hr