• hr
  • en
  • de
  • it

‘Ane’ na prodaju za mjesec dana, posadi 500.000 dolara

Sve ruzinavija Ane, prema najavama, broji posljednje dane ili, bolje rečeno, tjedne na mrtvom vezu u Sjevernoj luci, jer bi jedini brod iz flote Fractal Shippinga mogao biti prodan krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja.
Doduše, brod u čijim se 'štivama' još uvijek nalazi 4.991 tona građevinskog željeza vjerojatno će otploviti upravo u staro željezo, ali to ne bi trebalo umanjiti ispunjavanje obveze prema nekadašnjim Aninim članovima posade, koji potražuju gotovo pola milijuna dolara za zaostale plaće.
Prof. dr. Srećko Favro, sudski vještak za pomorstvo, procijenio je vrijednost broda na 950.000 dolara, te je utvrdio da je Ane i nakon 15 mjeseci boravka uz lučke dokove sposobna za plovidbu, čak i prema azijskim rezalištima gdje bi se za brod i pripadajuću opremu mogla utržiti bolja zarada nego, primjerice, u Turskoj.
Budući da se svojevrsna donja granica vrijednosti broda kao starog željeza kreće oko 600.000 dolara, i taj bi iznos bio dovoljan da se podmire pomoračka potraživanja.
- Brod je zapušten zbog izostanka redovitog održavanja i servisiranja, a u skladištima se nalazi teret koji treba iskrcati prije predaje Ane novom vlasniku nakon sudske prodaje. Budući da je tržište rabljenih brodova prezasićeno, a potražnja za njima smanjena zbog ekonomske krize, smatram da je prodaja Ane radi daljnjeg korištenja neisplativa, te da je brod moguće prodati samo kao staro željezo, dok se strojevi i oprema mogu zasebno prodati i time ostvariti dodatnu vrijednost - naveo je vještak u svojoj procjeni.
Mogućim skorim raspletom čvora zadovoljan je i Neven Melvan, voditelj splitskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske.
- Najvažnije je da se isplate zaostale plaće pomorcima koji su i zatražili prodaju broda. Očekujemo da će i ta priča konačno završiti - istaknuo je sindikalac.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/