• hr
  • en
  • de
  • it

51 otočnom proizvođaču dodjeljeno 87 oznaka ´Hrvatski otočni proizvod´

U zadnjih osam godina u projekte i programe na hrvatskim otocima uloženo je 10,5 milijardi kuna, istaknuo je državni tajnik za otočni i priobalni razvoj Josip Borić na večerašnjoj dodjeli pete dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod" otočnim proizvođačima u Vodicama.
Petu godinu za redom, kako se dodjeljuje oznaka kvalitete u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, oznaka je pripala 51 proizvođaču za ukupno 87 proizvoda. Ova oznaka kvalitete od danas se nalazi na 342 proizvoda od 152 proizvođača s hrvatskih otoka, uključujući i poluotok Pelješac. Riječ je o autohtonim proizvodima koji potječu s otoka i rade se u malim serijama s ciljem poticanja proizvodnje i zadržavanja stanovništva na otocima.

Državni tajnik Borić najavio je da će se do kraja godine otvoriti trgovina s proizvodima koji nose ovu prestižnu oznaku u samom središtu Zagreba, a nakon toga i u svim većim gradovima, gdje će potrošači moći i kušati ove vrhunske izvorne proizvode hrvatskih bisera.
Koliko se ulaže u siguran i brz prijevoz otočana govori činjenica da je u zadnjih osam godina nabavljeno 12 novih trajekata, brodova i katamarana, kazao je Borić, u što je uloženo 140 milijuna eura. Također, dodao je da je na kopnu i otocima u tom razdoblju izgrađeno preko 70 luka, za što je utrošeno oko 340 milijuna kuna.

Za jeftiniji život na otocima godišnje država ulaže 450 milijuna kuna kroz dodjelu subvencija i potpora za pomorski i cestovni prijevoz, vodoopskrbu, bespovratnu pomoć otočnim poslodavcima kojima je dosad isplaćeno oko 50 milijuna kuna, naglasio je kazavši da se država zalaže za izjednačavanje uvjeta otočana u odnosu na one koje imaju na kopnu.

Za razvoj otoka kroz izgradnju infrastrukture od zajma Europske investicijske banke u posljednjih je sedam godina izvršeno preko 100 projekata, naglasio je te najavio novih 400 projekata za što je novim zajmom EIB-a osigurano 400 milijuna kuna.
Kao rezultat pozitivne politike prema otocima naveo je podatak da je prema posljednjem popisu stanovništva broj otočana povećan za 7.500 u odnosu na deset godina ranije.
Na svečanosti su uz predstavnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture bili i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, saborski zastupnik Ante Kulušić, načelnici otočnih gradova i općina i brojni otočni proizvođači.

Izvor: www.mmpi.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top