• hr
  • en
  • de
  • it

3.maj ugovorio i četvrti švedski brod

U sjeni prvog Brodosplitovog ino-ugovora za jednu novogradnju nakon pune dvije godine, a u pitanju je 40-ak milijuna eura vrijedan brod za prijevoz teških tereta za Nizozemce, u »3. maju« uspjeli su osnažiti posao za izgradnju i četvrtog asfalt tankera sa švedskim brodarom Wisbyjem.

Time je zaokružena ova serija brodova nosivosti od po 15.000 tona koju su trećemajci ugovorili sa Šveđanima u lipnju prošle godine. Točna cijena ovih tankera nikad nije službeno obznanjena, ali u dobro upućenim krugovima spominjao se iznos od oko 30 milijuna dolara po brodu, što znači da bi na ovom poslu riječki škver »okrenuo« oko 120 milijuna dolara.
Za prva dva tankera garancije za avansna kontrajamstva brodovlasniku, koja su potrebna da bi ugovori stupili na snagu, »3. maju« dala je država. Bez obzira što je riječki »3. maj« trebao taj posao, te što je ugovor potpisan prije nego što je Bruxelles stavio zabranu hrvatskim škverovima na nove poslove - a taj je veto, podsjetimo, potrajao punih godinu dana - s izdavanjem državnih jamstava nije išlo ni glatko ni brzo.

U »3. maju« se ne libe manjim poslovima popuniti eventualne praznine u hodu, kao što je bila izgradnja jedne barže za Belgijance, vrijedna nekoliko milijuna eura. Još čekaju i na odgovor iz »Viktora Lenca« vezano uz ponudu koju su dali za izgradnju njihovog doka. Osim »3. maja«, za taj posao javio se i Brodotrogir te jedno ukrajinsko, bugarsko i tursko brodogradilište. Iz »Lenca« najavljuju da bi se do konca ovog mjeseca trebala donijeti odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za taj posao.
Riječkom brodogradilištu prijetilo je da ostane bez tog nasušno potrebnog novog posla, a nakon što je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel javno ponudio da će, ukoliko se ogluši Vlada, Grad Rijeka stati iza svog škvera, Vlada je izdala jamstva u iznosu od 24 milijuna dolara.

Za razliku od prva dva tankera, kontragarancije brodovlasniku za avansnu uplatu za treći i četvrti brod »3. maj« uspio je kod jedne poslovne banke isposlovati sam. Naime, otpisom potraživanja u visini 3,2 milijarde kuna, na koliko su procjenjene nekretnine trećemajaca na pomorskom dobru, financijska bilanca riječkog škvera u međuvremenu se bitno promijenila.

Čelnik »3. maja« Edi Kučan nije želio govoriti o detaljima modela dogovora s poslovnom bankom, ali je potvrdio da država za ova dva asfalt tankera »nema ništa s tim«.
Osnaženi četvrti brod za Šveđane, prema ugovoru, trećemajci moraju isporučiti do konca travnja 2013. godine. U prvoj polovici kolovoza na navoz će se položiti kobilica za prvi švedski asfalt tanker, a njegova primopredaja planirana je krajem ožujka iduće godine. Riječ je o novoj tržišnoj niši i novim tipovima brodova za trećemajce, no Kučan je uvjeren da se neće kasniti u odnosu na ugovoreni rok isporuke.
S ova četiri švedska broda, te još dva tankera za prijevoz nafte i naftnih prerađevina koji se grade ili se opremaju za domaće brodare, kapaciteti »3. maja« relativno su mirni do polovice, pa i kraja iduće godine. O eventualnim novim poslovima Kučan je samo kazao da se razgovara s potencijalnim naručiteljima.

Izvor: www.novilist.hr