• hr
  • en
  • de
  • it

31.12.2010. Fratarski otok Puljanima!

Na izmaku godine Pula je dobila najljepši božićni dar - Fratarski otok, rekao je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare gradonačelnik Boris Miletić i pojasnio da je uspješno riješen spor s Republikom Hrvatskom oko prijenosa vlasništva nekretnina te je time građanima Pule omogućeno dugoročno i omiljeno korištenje tog otoka.

Fratarski je nekad bio društveno vlasništvo s trajnim pravom korištenja upisanim na SRD Partizan. Otokom je potom gospodario Savez za fizičku kulturu Općine Pula te naposljetku SRD Bunarina, i to za potrebe rekreacije svojih i radnika drugih poduzeća s područja bivše države. Raspadom bivše države Fratarski ostaje u rukama lokalne zajednice, odnosno SRD-a Bunarina, odnosno kasnije preustrojene Bunarine d.o.o.

Međutim, u međuvremenu je vlasnik otoka postala Republika Hrvatska, a procedura pokrenuta i zbog saznanja o skupini ljudi koja je kanila prisvojiti otok, i to pod okriljem sportske udruge Partizan, koja je trebala biti pravni nasljednik nekadašnjeg RSD-a Partizan iz bivše države. Kako nam je svojedobno pojasnio pulski državni odvjetnik Aleksandar Puh, Zakonom o udrugama iz 1997. je, naime, imovina SRD-a Partizan, pa tako i nekretnine, postala vlasništvo države, a udruga je ugašena.

U zemljišnim knjigama upisana je i mjera zabrane otuđenja, čime je država zapravo osigurala da se nitko ne može uknjižiti na nekretnine otoka bez izričite suglasnosti Općinskog državnog odvjetništva. Puh je tada izjavio da će se navodi o mogućem nezakonitom davanju koncesija Bunarini d.o.o. provjeriti. Nakon gašenja Partizana, naime, Fratarski je dan na korištenje SRD-u Bunarina, a 2004. ga je Grad Pula dao tvrtki Bunarina d.o.o.. Izvidi oko tog slučaja još traju.

Miletić je tijekom prijema objavio još jednu novost, a to je da će Grad Pula od iduće godine u potpunosti početi koristiti elektronsko poslovanje.

- To znači da ćemo od prvih dana nove godine iz udobnosti svojih naslonjača moći dobiti potrebne dokumente iz Grada, rekao je Miletić i poželio svim građanima sretnu i uspješnu Novu godinu. Čestitkama se priključio i predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, koji je kazao da se nada da će 2011. za sve biti bolja.

Prije novogodišnjeg prijema Miletić je održao i konferenciju za novinare o donesenim aktima za razdoblje od 23. do 30. prosinca, ujedno i posljednjim ove godine. Istaknuo je da je tijekom ove godine održano 40 konferencija za novinare, a donesena su 643 akta. Što se tiče sjednica Gradskog vijeća, Martinčić je kazao da je ove godine održano 11 sjednica te dvije tematske.

Izvor: www.glasistre.hr