• hr
  • en
  • de
  • it

31.12.2009. SRETNA NOVA 2010. - sama/sam na brodu

Veliki broj nautičara će dočekati Novu 2010. na brodu.
Neki od njih su i solo jedriličari koji će u to vrijeme biti daleko od kopna. Dio njih su već poznati jedriličari, neki će postati poznati nakon podviga koji je upravo u tijeku a neki ne žele da nitko zna za njih. Međutim, oni svi dijele jednu stvar - ljubav prema moru i samačkom jedrenju.

Evo nekih priča:
Minoru Saito:
Minouru Sailto je ponovno krenuo na more nakon popravka njegove jedrilice u čileanskom Punta Arenasu.
Njega i brod su spasili za vrijeme trajanja trodnevne oluje koja je bjesnila oko rta Horn. Njegov glavni cilj je biti najstariji čovjek koji je uspio oploviti svijet. Ima 75 godina.

Pogledajte video koji govori o njegovom poduhvatu


Dilip Donde:
Zapovjednik Dilip Donde je pripadnik indijske mornarice, te u kolovozu krenuo na planiranih devet mjeseci puta, koliko će mu navodno trebati za obilazak oko svijeta. On se sa svojim brodom Mahdei, jedrilicom od 47f stopa približava rtu Horn.
Glavni problem će mu predstavljati kvar na autopilotu.
Poduhvat sponzorira Indijska mornarica, a ovo je prvi pokušaj samačkog jedrenja oko svijeta nekog indijskog državljanina.
Ruta: Mumbaiju (Indija), Freemantle (Australija), Christ Church (Novi Zeland) i Christchurch. Nakon rta Horn trebao bi pristati u Port Stanley, a zatim Cape Town i povratak u Mumbaiju (Indija). Donde će na poduhvatu prejedriti gotovo 21.600 nautičkih milja.

Pogledajte video u kojm Donde najavljujem svoj poduhvat


Raid Stowe:
Reid Stowe želi oboriti rekord od 1000 dana neprekidnog boravka na pučini.
Sa njim je krenula i njegova partnerica Soanya Ahmad. Na žalost ona je morala odustati od rekorda u 306 danu avanture zbog morske bolesti.
Po nju kod Zapadne Australije došao Jon Sanders koji je trenutni rekorder u najdužem boravku na moru. Kada je Soanya stigla na kopno ispostavilo se je da je trudna što je i bio razlog morske bolesti. Reid je trenutno 975 dan na moru i ima još samo 25 dana do ostvarenja svog sna.

Pogledajte razgovor sa Raidom nakon 800 dana neprekidnog boravka na pučini

 


Jessica Watson:
Šesnaest godišnja Jessica Watson provest će novogodišnju noć sama ali u radio vezi sa Dilipom Donde iz članka. Jessica jedri na ružičastom 36 stopa brodu Ella's Pink Lady.
Trenutno je na moru više od 70 dana i nastoji postati najmlađa osoba koja će oploviti svijet bez zaustavljanja.
Jedini mlađi od Jessice, kojem je to uspjelo bio je Mike Perham ali uz nekoliko pristajanja.

Pogledajte informativni video o poduhvatu Jessice Watson


 

SVIM POSJETITELJIMA SRETNU I USPJEŠNU 2010. ŽELI TIM ADRITICSAILORA
Vraćamo se na posao 10.01.2010.