• hr
  • en
  • de
  • it

31.05.2010. Lošinj uskoro bez »starih kanti«

Lošinj je na dobrom putu da bude otok bez olupina vozila u prirodi i na javnim površinama naselja, a koordinirana akcija gradskog komunalnog redarstva, koncesionara - prevozničkog obrta Menelaj i tvrtke Metis, rezultirala je uklanjanjem i prešanjem 67 olupina iz prirode s područja grada Malog Lošinja, u posljednja tri mjeseca.
Viliam i David Spagnol, vlasnici obrta Menelaj, u četiri godine koliko imaju koncesiju za ovaj posao, iz prirode su uklonili više od 200 olupina, a u posljednje vrijeme akcija je intenzivirana.
- Uputili smo poziv građanima da nam jave o olupinama, velik posao na njihovom registriranju u okolišu napravili su komunalni redari Dragiša Rakić i Neven Ucović, pa možemo reći da smo proteklo tromjesečje obavili kvalitetan posao i značajno pridonijeli poboljšanju stanja u okolišu. Olupine nisu samo vizualni problem jer nagrđuju okoliš, nego su i ekološka prijetnja s obzirom na to da je u mnogim napuštenim vozilima ima goriva u rezervoaru, kao i ulja u motoru, pa ih je, kao i akumulator i gume, prije pripreme vozila za prešanje, potrebno izvaditi iz olupine i posebno zbrinuti - pojašnjava Viliam Spagnol.
Napuštenih vozila ima posvuda, od obalnih zona do zaštićenih, kao što je Park šuma Čikat, ali i na teško dostupnim mjestima, pa je nekad teško razumjeti kako su vozila na ta mjesta uopće stigla. Po stanju olupina vidi se da su na tim mjestima bile godinama, a među napuštenim vozilima najviše je onih koja su se proizvodila u bivšoj državi, stojadini, fiće, jugići.
Valja podsjetiti da, osim obrta Menelaj i Grada, već dvije godine svoj doprinos uklanjanju olupina daju i štićenici lošinjskog Odgojnog doma, okupljeni u eko grupi koju vodi prof. Elvis Vickić. Naime, oni su se uključili u akciju »Očistimo Hrvatsku od olupina« pa je u prošlogodišnjoj akciji s Lošinja zauvijek odvezeno sedamdesetak olupina, a ove godine štićenici doma pomogli su da se s cresko-lošinjskog otočja ukloni 25 olupina, i to s Tramuntane pet, Orleca sedam, s predjela Ustrina pet i osam olupina na predjelu Ćunski i Mali Lošinj.
Inače u akciji »Očistimo Hrvatsku od olupina«, čiji je idejni začetnik i vodi je već šest godina fotograf Romeo Ibrišević, do sada je iz prirode diljem Hrvatske uklonjeno oko 13 tisuća autoolupina, a velik broj odnosi se na područja nacionalnih i parkova prirode, a i na otocima su brojke velike.
Podaci iz tvrtke »Metis« govore da je u prošloj godini u Primorsko-goranskoj županiji uklonjeno 1.014 tona otpadnih vozila.

Žirje: Na 50 žitelja 320 krntija
I na ostalim jadranskim otocima, kao i u nacionalnim parkovima, brojke su impresivne. Tako je s malog Žirja, gdje stalno živi pedesetak stanovnika, uklonjeno čak 320 olupina, na Dugom otoku 240, Braču preko 300, Šipanu 200, iz Nacionalnog parka Krka uklonjeno je 1.200, a s Velebita 1.400 olupina!

Izvor: www.novilist.hr