• hr
  • en
  • de
  • it

31.03.2011. Radnici tijelima spriječili isporuku vatrogasnog broda

Desetak nekadašnjih, kao i zaposlenih radnika Donat boatsa danas se okupilo u proizvodnom pogonu tvrtke na Gaženičkoj cesti i svojim su tijelima spriječili predaju vatrogasnog broda sve dok nisu postigli dogovor o isplati dijela plaća.
- Jutros smo se okupili i organizirali ovu akciju kako bismo potaknuli upravu na rješavanje našeg problema. Tako smo se tek jutros dogovorili s Božom Jusupom, Nenadom Grozdanićem i Kažimirom Kolanovićem, koji je predsjednik Vatrogasne zajednice županije, oko isplate plaća. Naime, Kažimir Kolanović nam je obećao da će za 10 do 15 dana uplatiti 400.000 kuna za naše plaće, iako su ti novci prvotno bili namjenjeni za plaćanje zadnje rate za brod. Dobili smo čvrsta jamstva, njegovu riječ i obećanje zbog čega smo odlučili pustiti brod i dati ga vatrogascima, rekao je Matko Perica, sindikalni povjerenik Donat boatsa koji je, kao i velik broj radnika, dobio otkaz.

Radnici Donat boatsa nisu plaće dobili od Uskrsa prošle godine i ovu primopredaju vatrogasnog broda su iskoristili kao dobar povod za skretanje pažnje na svoje probleme. Na brodu su, kaže Perica, radili tri godine i sad su tražili da budu plaćeni za ono što su odradili.
- Ovo su pošteni i vrijedni ljudi koji su dobili otkaz jer nisu dolazili na posao koji im se nije plaćao. Od 25 radnika ostalo ih je samo petero. Mi vjerujemo da će se plaće isplatiti i da ćemo opet početi raditi jer tvrtka ima mnogo narudžbi, rekao je Perica istaknuvši da je brod vrijedan oko pola milijuna eura.

Uz radnike je bio i Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH koji je istaknuo da će se od 400.000 kuna platiti četiri ili pet plaća.
- Imamo informacije da Donat boats ima preko 20-ak narudžbi, dakle ima posla, ali ga treba organizirati. Ono što tražimo od uprave je da isplati plaće radnicima i da ih zaposli jer tvrtka ima potencijala, rekao je Uranija.

Izvor: www.zadarskilist.hr