• hr
  • en
  • de
  • it

30.11.2010. Za smrt ronioca optužen voditelj

Godinu dana od pokretanja istrage za smrt talijanskog ronioca Mattea Rovellija (24) iz Monze pulsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Siniše Nadija (48) i pravne osobe NADI Scuba d.o.o. zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Optužnicom se Nadija tereti da je u kolovozu 2009. godine kao direktor drugookrivljenog trgovačkog društva i kao voditelj ronjenja protivno Pravilniku o obavljanju podvodnih aktivnosti te protivno Standardima hrvatske ronilačke škole, iako je bio svjestan da prilikom ronjenja može doći do odvajanja ronioca iz grupe, da on može zalutati, izgubiti se, kao i da ga može uhvatiti panika, postupio nehajno i nije stalno i izravno nadzirao grupu ronioca niti se pripremio za eventualni žurni uron. Kada se jedan od ronioca, odnosno Rovelli, odvojio od skupine, Nadi nije poduzeo radnje potrage, zbog čega se Rovelli utopio, stoji u optužnici.
Drugookrivljeno trgovačko društvo NADI Scuba tereti se pak da je postupcima direktora povrijedilo dužnost postupanja po propisima o zaštitnim mjerama i time izazvalo opasnost za živote ljudi, a kaznenim djelom je prouzročena Rovellijeva smrt.
Podsjetimo, talijanski ronilac Rovelli bio je dio skupine od 15-ak ronilaca koji su u prijepodnevnim satima 26. kolovoza 2009. godine ronili s bocama na lokaciji potonuća broda "Baron Gautsch", i to pod Nadijevim vodstvom. No, kako se navodi u optužnici, Nadi nije stalno nadzirao skupinu već je vođenje grupe prepustio svojem zaposleniku.
Kako je tada izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, nakon nesreće članovi kluba organizirali su dvije akcije traganja za nestalim Talijanom, u koje su se ubrzo uključili djelatnici Lučke kapetanije i PU istarske. Mrtvo Ravellijevo tijelo pronađeno je istog dana u poslijepodnevnim satima na dnu mora pedesetak metara od olupine kamo je ranije s grupom ronioca bio zaronio.

Izvor: www.glasistre.hr