• hr
  • en
  • de
  • it

30.11.2010. U borbu protiv pomorskog džihada

I naredne dvije godine hrvatski vojnici i časnici borit će se protiv pirata u vodama oko Somalije. Vlada je Saboru uputila prijedlog prema kojem bi 2011. i 2012. godine u mirovnu operaciju Europske unije »EU NAVFOR Somalija - ATALANTA« Hrvatska ponovno mogla poslati do pet pripadnika Oružanih snaga.
U dokumentu koji je stigao u parlament procijenjeno je da je kratkoročno riječ o misiji niskog rizika, ali da bi se to u skoroj budućnosti moglo promijeniti. »Zbog prisutnosti terorističkih skupina u regiji i najave Al Shabaaba za pokretanje pomorskog džihada, srednjoročno bi se moglo očekivati pogoršanje sigurnosne situacije«, procjenjuje Vlada. O mogućnosti »pomorskog džihada« su, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci izvijestili lokalni somalijski mediji, pozvavši se na izjavu jednog od vođa skupine Al Shabaab.
No, čini se da ni zdravstveni rizici za one koji sudjeluju u borbi protiv pirata nisu mali. U dokumentu se navodi da »mirovna operacija nosi rizik« trbušnog tifusa, tetanusa, difterije, hepatitisa A i B, kolere, lišmanijaze, meningokoknog meningitisa, a »postoji i zdravstveni rizik izlaganja sunčevoj energiji«.
Hrvatski časnici i vojnici već sada sudjeluju u suzbijanju piratstva uz obale Somalije. Trenutno se jedan časnik nalazi u Zapovjedništvu operacije u Northwoodu u Velikoj Britaniji, a jedan se ukrcao na talijanski ratni brod. Još jedan pripadnik Oružanih snaga trebao bi se u prosincu ukrcati na ratni brod Španjolske. Vijeće EU-a je sredinom ove godine odlučilo produžiti mirovnu operaciju za još dvije godine, zbog čega je Hrvatska odlučila da će i tijekom 2011. i 2012. godine »aktivno pridonositi operaciji angažmanom svojih mornaričkih časnika na brodovima članica Europske unije i u stožeru operacije«.
U prijedlogu Vlade ističe se da je sudjelovanje pripadnika Hrvatske ratne mornarice korisno za stjecanje praktičnih znanja i iskustava, ali i da Hrvatska na taj način dokazuje spremnost da »aktivno pridonosi jednom od dugoročnih ciljeva Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije, a to je potpora miru i sigurnosti na području Afrike«.
Mirovnjaci i brodovi koji sudjeluju u misiji imaju, podsjetimo, nekoliko zadaća - štite brodove pod zastavom Svjetskog programa za hranu i trgovačke brodove te nadziru obalno područje Somalije, uključujući i teritorijalne vode, a ovlašteni su i upotrijebiti silu kako bi spriječili i zaustavili djela piratstva i oružanih pljački u području operacije.

Kad ti mladić s nepunih 18 godina, koji u životu nije pojeo pošten obrok ili odjenuo išta drugo osim dronjaka, uperi kalašnjikov u glavu, shvatiš da si nemoćan i da ti život visi o niti, opisao je Tihomir Pavletić, pomorac iz Krasice, strahote proživljene u rukama somalskih pirata. On je otet na saudijskom supertankeru Sirius star 2008., a u zatočeništvu je proveo dva mjeseca. Punih 120 dana somalski su pirati zatočenog držali Riječanina Davora Giaconija, otetog prošle godine na brodu Bucaneer. Na brodu Irene otet je bio i Aldo Raimund, također Riječanin, dok su na brodu Pompei prošle godine oteta čak četvorica hrvatskih pomoraca. Somalski pirati u ovom trenutku u zatočeništvu drže Zlatka Brailovića, otetog prije dva tjedna na brodu Hannibal II.

Izvor: www.novilist.hr