• hr
  • en
  • de
  • it

30.08.2010. ´Bila je bonaca, a paviljon se slegnuo kao kremšnita´

Dan nakon što je hrvatski ploveći paviljon oštećen tijekom plovidbe na putu prema Veneciji, još uvijek nema jasnog objašnjenja što se dogodilo 35 tona teškoj konstrukciji u koju su radnici kraljevičkog brodogradilišta utrošili 2800 sati i učinili 80.000 varova.

Izbornik ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na 12. venecijanskom bijenalu Leo Modrčin potvrdio je da je stanje paviljona takvo da bi bilo riskantno da posjetitelji ulaze u oštećenu konstrukciju.
To su uvjetovali tehnički razlozi, a nama je zasad teško ocijeniti što se tijekom plovidbe zaista dogodilo. Žrtve smo vlastitog projekta za koji smo mislili da će biti iznimno uspješan, osobito zato što su svi stali iza nas i podržali nas. Klupko će se tek početi odmotavati, a zbog više sile nismo mogli u Veneciji prikazati naš paviljon, zbog čega su, na neki način, mnogi razočarani. Ipak, mi imamo tri komponente istog projekta i našeg nastupa. Ploveći paviljon jedna je komponenta, izložba u Arsenalima, u prostoru koji je dodijeljen Hrvatskoj, druga, a treća su publikacije iz kojih se slaže knjiga", objasnio je Modrčin za Večernji list.
No, Novi list je stupio u kontakt s kapetanom remorkera koji je teglio hrvatski paviljon u Veneciju. Kapetan Mioč rekao je u subotu da se još nalazi u Veneciji, ali nije otkrivao detalje plovidbe i kako je došlo do oštećenja konstrukcije. U kratkom neformalnom razgovoru ipak se dalo razabrati da vrijeme nije bilo loše, a za ostale informacije novinare je uputio na Sašu Marasa, koji je u Jadranskom pomorskom servisu zadužen za odnose s javnošću.
"Vrijeme je bilo upravo idealno za plovidbu, praktički bonaca, a išlo se i sporije nego što je uobičajeno jer znamo da je konstrukcija osjetljiva. No, kad se razdanilo, pokazalo se da se konstrukcija urušila. Paviljon se u gornjem sloju slegnuo kao kremšnita i za oko metar nagnuo na jednu stranu. Međutim, to nije zbog valova i valjanja na moru, već zbog toga što vertikalni nosači konstrukcije nisu bili adekvatni da podnesu vibracije i trenje uslijed same plovidbe", rekao je Saša Maras.
Prema Douglasovoj skali more je bilo 1 (mirno/naborano), a certifikatom za plovidbu dozvoljena je bila i plovidba na 2 i 3 (umjereno i malo valovito). Puhao je lagani sjeverozapadnjak od 2 Bf, a certifikatom je dozvoljena i plovidba na 5 Bf.
Zasad još izostaje i precizan odgovor o razmjeru oštećenja paviljona, o mogućnosti njegova popravka, pa čak i o izgledima da do studenoga, do kada traje Venecijanski bijenale, ipak bude predstavljen publici. Za cjelokupan nastup Hrvatske u Veneciji Ministarstvo kulture izdvojilo je 900 tisuća kuna, dok se 14 hrvatskih arhitekata, koliko ih je sudjelovalo u projektu, odreklo honorara.
"Nevjerojatno je to što se dogodilo, jer je sve bilo predviđeno. I osobno sam na remorkeru pratio plovidbu paviljona od Kraljevice do Rijeke uoči odlaska za Veneciju. Sve je teklo prema planu. Paviljon je pred Venecijom legao na jednu stranu, pa smo zaključili da nema smisla riskirati. Imali smo najbolju namjeru, ali dogodilo se nešto slično priči o starcu i moru", ispričao je Idis Turato, jedan od arhitekata koji je radio na projektu, za Večernjak.

Izvor: www.net.hr