• hr
  • en
  • de
  • it

30.05.2010. Vis otok biološke raznolikosti

Zbog svoje iznimne i očuvane biološke i krajobrazne raznolikosti, otok Vis sa svojim akvatorijem jedno je od četiriju demonstracijskih područja projekta COAST u Dalmaciji. Izoliranost otoka pridonijela je osobito naglašenom endemizmu u biljnom i životinjskom svijetu. Viški akvatorij poznat je i po bogatoj morskoj bioraznolikosti, te kao gnjezdilište ugroženih morskih ptica. Viško i palagruško otočje nalazi se na jednom od važnih europskih koridora pravca seobe ptica za Afriku i obrnuto. Prošlogodišnjim istraživanjima morskih sisavaca u viškom akvatoriju, identificirano je više od 280 različitih jedinki dobrih dupina.
U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u okviru spomenutog projekta za očuvanje dalmatinske obale, u suradnji s udrugama Zdravi grad, Dica sritnih lica, Sunce i Plavi svijet, te gradovima Komižom i Visom i njihovim osnovnim školama, organizirali su trodnevni Festival života pod nazivom BioVis-i-ja.
Središnja proslava održana je u Komiži gdje su - uz brojne istraživačke radionice kopnene i morske flore i faune namijenjene učenicima i njihovim nastavnicima, prikazivanje safari filmova i radova viških i komiških osnovaca, izložbe fotografija i koncerte - u dvorani Spomen-doma, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, viški gradonačelnik Ivo Radica, u nazočnosti Ognjena Škunce, zamjenika voditelja COAST projekta, UNDP-a, potpisali povelju "Vis - otok biološke raznolikosti".
Potpisnici Povelje su suglasni da će zajednički aktivno, odgovorno, ustrajno i sustavno pridonositi očuvanju i promicanju biološke i krajobrazne raznolikosti otoka Visa, pripadajućeg otočja, mora i podmorja. Bioraznolikost biljnih i životinjskih vrsta, te podmorja Visa i pripadajućih otoka, treba očuvati i kao osnovu za pozitivan gospodarski razvitak temeljen na ekološkim, socijalnim i etičnim načelima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top