• hr
  • en
  • de
  • it

30.05.2010. Sredstva za čisti Pulski zaljev

U Zagrebu u središtu Hrvatskih voda gradonačelnik Boris Miletić i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, te pomoćnik direktora za ekonomske poslove Herculanee Igor Vlašić i voditeljica projekta Fani Bojanić potpisali ugovor o podzajmu za Potprojekt Pula, u sklopu Jadranskog projekta zaštite od onečišćenja voda, vrijedan 43,75 milijuna kuna.
- Rješavanje pitanja kanalizacije na rivi je strateški projekt za budući razvoj grada i preduvjet za povratak Pule moru. Izgradnjom kanalizacije očistit ćemo Pulski zaljev i stvoriti preduvjete da Pula postane pravi mediteranski grad u čijim će ljepotama građani moći svakodnevno uživati oslobođeni neugodnih mirisa i zagađenja, izjavio je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik, ističući dobru pripremu projekta, što je rezultiralo osiguravanjem sredstava za nastavak gradnje i u ovoj kriznoj godini, a dobra priprema omogućit će Puli da dijelove projekta iz područja zaštite okoliša financira i putem EU-fondova.
Potpisivanjem ugovora Herculanea je osigurala sredstva, od kojih će osam milijuna kuna vratiti Hrvatske vode. Ukupan iznos osiguranih sredstava za cjelokupan projekt iznosi 87,5 milijuna kuna, a u projektu Herculanea participira s 29,75 milijuna kuna. Kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj iznosi gotovo 36 milijuna kuna, kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj čiji povrat vrše Hrvatske vode iznosi gotovo osam milijuna kuna, a iz državnog proračuna izdvaja se 8,75 milijuna kuna, dok Hrvatske vode sudjeluju s vlastitih 5,25 milijuna kuna.
Ova sredstva omogućit će obnovu i proširenje pulske kanalizacijske mreže te kontinuitet izgradnje sustava u objekte obalnog kolektora na rivi, koji će se od jeseni izgrađivati u četiri faze. Uz ovaj prioritetni objekt pulske kanalizacije izgradit će se i aerodromski kolektor do Šijanske ceste (fekalni i oborinski), novi podmorski ispust te rekonstruirati gravitacijski kolektor Valkane i područje Pragrande, odnosno nabaviti nova oprema uređaja.

Izvor: www.glasistre.hr