• hr
  • en
  • de
  • it

30.05.2010. Ronioci oči u oči s morskom nemani

Marinko Markić, 27-godišnji voditelj ronjenja u krčkom »Styria-guenis diving centru« dugo će pamtiti dan kad se oči u oči susreo sa podmorskim gorostasom - morskim psom glavonjom (lat. Hexanchus griseus). Roneći na lokalitetu pored otoka Cresa sa svojim kolegom Günterom Rathom, vlasnikom kluba ronjenja, Markić je na dubini od gotovo 40 metara spazio petmetarsku grdosiju koja ga je svojom veličinom ali i gracioznošću najprije »sledila«, a potom i oduševila.
- Najbolje je reći da nas je obojicu taj golemi morski pas ispunio strahopoštovanjem. Kad sam ga u već prilično zamućenom moru uočio stao sam motreći što će učiniti. Glavonja koji se ne susreće baš često u ovim morima potpuno je usporeno i bez vidljivih znakova zanimanja za nas nastavio kliziti morskim dnom, brzinom kojom smo ga mogli slijediti, ističe još uvijek doživljajem oduševljeni Markić. Bili smo na pola metra od njega i tako gotovo sedam minuta a on nas je cijelo vrijeme ignorirao. Naposlijetku, dodaje njegov šef Günter, morski pas nas je pogledao, okrenuo se prema nama i zaplivao između nas napravivši manevar kojeg smo obojica shvatili kao poruku »OK - sad je dosta«, naglašava Rath dodajući da su potom obojica brže-bolje izronila.
Pas glavonja, šestoškrgaš kojeg u nas nazivaju i pas volonja sivac odnosno sivi morski pas predator je koji se hrani drugim vrstama morskih pasa, ražama, ribama, lignjama i rakovima, prenio nam je Markić dosad naučeno o svom novom prijatelju kojeg je, povjerio nam je, nakon prvog susreta koji se zbio u nedjelju još jednom nakratko susreo na gotovo istom mjestu samo dva dana kasnije. Očito se pas ondje zbog nekog razloga zadržao. Koliko smo dosad čuli od naših kolega, morskih biologa koje smo konzultirali i kojima smo pokazali slike, radi se o stvorenju koje se na ovom području rijetko viđa i koje živi u toplim morima, na dubinama koje dosižu i do 2,5 km. Što je radio ovdje, zbog čega se »dovukao« do Kvarnera, nikad nećemo doznati, ali da ga je bilo zadovoljstvo upoznati - bilo je, zaključili su naši sugovornici.

Predator koji ne napada ljude
Kako doznajemo, spomenuta vrsta morskog psa, iako predator, nije poznat po napadima na ljude pa razloga za strah ne bi trebalo biti. Markić i Rath nisu nam željeli otkriti točno mjesto na kojem su se u svega nekoliko dana čak dvaput suočili sa glavonjom.
- Bojim se da bi, otkrijemo li lokaciju koje se očito drži, mnogi mogli pohrliti u njegovo »razgledavanje«. Poštujemo podmorje i njegove stanovnike i uistinu ne želimo dizati bespotrebnu paniku ali ni omogućiti onima koji nisu tako savjesni da draže i maltretiraju tu prekrsanu ribetinu, zaključio je Markić
.

Izvor: www.novilist.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top