• hr
  • en
  • de
  • it

30.04.2010. Zločin: Dupin pronađen kod Kaprija ubijen iz sačmarice

Odrasli mužijak dobrog dupina o kojem smo pisali početkom travnja nakon što ga je obitelj Zorana Kričke pronašla privezanog o hrid na južnoj strani Kaprija, u uvali Nozdra, ubijen je i to iz sačmarice.
Utvrđeno je to na vještaćenju koje su na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu obavili dr. Hrvoje Gomerčić, dr. Martina Đuras Gomerčić, dr. Hrvoje Lucić, dr. Tomislav Gomerčić, dr. Darinka Škrtić i mr. Snježana Ćurković.
Dupin je pogođen olovnom sačmom u lijevu stranu prednje polovice tijela što je izazvalo unutarnje krvarenje i smrt životinje.
Procjenjeno je da je dupin bio star oko 10-11 godina a truplo je staro oko mjesec dana a prije toga životinja je bila zdrava i normalno se hranila i lovila plijen, o čemu govore ostaci ulovljenih životinja u „predželucu"
Dakle, ubijena je vjerojatno u ožujku a pogođena najvjerojatnije u trenutku kad je iskočila iz mora - stoji u lanazu.
I nije uginula trenutno nakon ranjavanja nego neposredno iza, a rane nisu bile vidljive prilikom pronalaženja trupla jer je ono već bilo u stanju raspadanja.
Kalkulira se o tome da su zrna olovne sačme ispaljena iz lovačkog oružja a poznato je da u relativnoj blizini postoje dva lovišta, na tijatu i na Oštrici.
Javna ustanova za gospdarenje zaštićenim dijelovima prirode iz Šibenika podnijela je kazneno prijavu protiv nepoznata počinitelja jer je dupin zaštićen Zakonom o zaštiti prirode i to kao strogo zaštićena životinja.
Predviđena novčana kazna kreće se od 25.000 do 200.000 kuna. Kazneni zakon pak predviđa i novčanu i kaznu zatvora.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr


  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top