• hr
  • en
  • de
  • it

30.03.2011. Adriana u istarskoj špilji Mala Kolumbarica

Najnovija fotografija sredozemne medvjedice snimljena u špilji Mala Kolumbarica u Istri, s velikim je oduševljenjem dočekana među članovima Grupe sredozemna medvjedica, koja već niz godina na Jadranu provodi istraživanja i dokazuje da Adriana, »morski čovik«, »morski fratar«, nikada nije ni napustila naše more.

- Presretni smo i iznenađeni, ne mogu ni opisati koji je to bio osjećaj kada nas je kolega Marko Jelić koji je fotografirao medvjedicu, povicima - spava, spava, dozivao da idemo do špilje, rekla nam je predsjednica Udruge sredozemna medvjedica, Jasna Antolović, koja je protekli tjedan sa članovima udruge i kolegama iz talijanske Grupe Foca Monachus, obavljala redoviti monitoring u Istri.

- Na istarskom području još od 2009. godine provodimo istraživanja i kako smo i ranije tvrdili sjeverni Jadran stalno je stanište najmanje jednoj ženki i jednom mužjaku, a ova u četvrtak snimljena medvjedica je mlado, lanjski okot.

Mladunče ima oko 1,5 metara, dobro je uhranjeno i možemo biti ponosni, jer sve to dokazuje da je naše more zdravo i čisto, a uz to ovo je jedinstven primjer na Sredozemlju da medvjedica boravi u špilji uz kopno, jer su njihova staništa na Mediteranu u pravilu vezana uz špilje na pučinskim otocima, pojašnjava biologinja Antolović i kaže je još važnije od fotografije mladunca to što su u špilji pronašli svježi izmet sredozemne medvjedice, kojeg su prikupili i u ponedjeljak će biti analiziran u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. DNA analizom utvrdit će se spol, a pokušat će napraviti i anlizu na majčino milijeko, kako bi se utvrdilo da li je mladunče još uvijek dojeno, a uz to plan je istražiti kemizam hrane. U suradnji s talijanskim kolegama koji se bave zaštitom i istraživanjima sredozemne medvjedice namjera je dodatne analize izmeta napraviti i u Italiji na sveučilištima u Veneciji i Trstu, najavila je Antolović.

Izvor: www.novilist.hr