• hr
  • en
  • de
  • it

29.04.2010. Split: Stiže 3000 turista

Za praznički vikend Split će posjetiti tri velika kruzera, od koji se dužinom i luksuzom posebno ističe golemi "Westerdam", od 285 metara. Preostala dva "mališa" su "Orient Queen" sa 160 metara dužine, te "Arion" (nekadašnja naša "Istra").
Tri krstaša dovest će u grad oko tri tisuće turista željnih zabave, gastroužitaka, izleta te obilaska arheoloških i kulturnih destinacija. Hoće li oni imati gdje potrošiti svoj novac?
Dolazak većeg broja gostiju u neradne dana uvijek potakne to pitanje, a čini se da su i ovaj put Splićani poprilično nespremni. Tako u Udruženje obrtnika nije stigla obavijest da u Split stižu turisti s mora, ni iz Lučke uprave, ni iz Turističke zajednice, ni iz Grada.
- Nemamo podataka da su se obrtnici organizirali da otvore dućane. Obavijest o većem broju dolazaka gostiju bi nam pomogla, jer puno se govori i priča da je centar grada mrtav - ustvrdila je Ivanka Lovjer, tajnica Udruženja obrtnika Split.
Tako će mali dućani, odnosno suvenirnice, zlatari, urari, otvoriti svoja vrata prema vlastitom nahođenju. Domagoj Matijašević, koji ima urarsku radnju u Zadarskoj ulici, kazao nam je da ne vjeruje da će raditi, jer se "osjeća praznično", dok su nam u jednoj suvenirnici svoju filozofiju saželi u jednu rečenicu.
- Jest da je praznik rada, no od nečega se i mora i živjeti - glasio je jednostavan odgovor na upit hoće li u subotu otvoriti radnju. Galerijske i muzejske prostore, po svemu sudeći, u subotu će moći posjetiti tek najavljene grupe.
Božo Majstorović, ravnatelj Galerije umjetnina, u kojoj je u tijeku atraktivna izložba Francisca Goye, planetarno poznatog i priznatog umjetnika, rekao nam je da je 1. svibnja po Zakonu o radu - neradni dan.

- Mi za subotu nemamo nijednu najavu dolaska neke grupe, a, s druge strane, naši zaposlenici imaju pravo na slobodne dane. Da nam se najavi dolazak neke grupe, sigurno bismo otvorili svoja vrata. Ipak, definitivnu odluku još nismo donijeli - istaknuo je Majstorović, dodavši da je slična situacija i za blagdan svetog Dujma.

Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, kazao nam je da je ova ustanova fleksibilna te da su neradnim danima i praznikom uvijek bili otvoreni kada su imali najave dolazaka grupa.
- Imamo ugovor s tri agencije i do sada nam je za subotu najavljen samo jedan dolazak većeg broja Japanaca, za njih ćemo otvoriti vrata. Pojedinačni posjeti neće se primati - zaključio je Krstulović Opara.
Kako nas je informirao Vedran Matošić, direktor splitske Turističke zajednice, Informativni centar će biti otvoren, kao i Turistički biro na Rivi. Gosti će se moći provozati i turističkim autobusima.
- Prethodnih godina TZ je provodio akcije s Udrugom poslodavaca, kako bi se produžilo radno vrijeme trgovina. Nakon što je na snagu stupio Zakon o trgovini koji je propisivao radno vrijeme, s tim se akcijama nije nastavilo - kazao je Matošić.


Mogli su ubrat milijun i po kuna
Tri tisuće turista s kruzera koji stižu za praznički vikend neće biti prepušteno samima sebi. Već na brodu će se odlučiti za neke od programa koje im nude turističke agencije - posjeti arheološkim iskopina Salone, điradi po povijesnoj jezgi Trogira ili o jednodnevnom izletu u Međugorju.
Oni gosti koji požele ostati u Splitu, imat će na raspolaganju turističke vodiče koji će im pokazati gradske znamenitosti.
Studija održivog razvoja kruzing turizma, koju je po narudžbi Zajednice lučkih uprava izradio Institut za turizam, kazuje kako u Splitu, gdje uglavnom stižu manji kruzeri s bogatijim turistima, prosječna dnevna potrošnja na kopnu iznosi 70 eura po gostu.
Ako je tome vjerovati, za vikend bi u gradu moglo ostati oko milijun i pol kuna, što bi mnogim ugostiteljima, vlasnicima suvenirnica, galerija ili butiga sigurno znatno povećalo i promet i prihod.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr