• hr
  • en
  • de
  • it

29.04.2010. Novi programi Ministarstva turizma

Novi programi Ministarstva turizma - Hrvatska kakvu do sada niste mogli doživjeti

Na imanju obitelji Adele i Otta Lneničaka, u vinariji Lotada u Daruvaru, ministar turizma Damir Bajs održao je sastanak s predstavnicima Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruge nezavisnih putničkih agenata (UNPAH), na kojemu je predstavljen novi poticajni program potpora razvojnim projektima u turizmu, za što će Ministarstvo turizma uskoro objaviti natječaj.
Ministar Bajs naglasio je kako su na ovom sastanku prisutni predstavnici agencija, UHPA i UNPAH, koje će sudjelovati u osmišljavanju novoga programa Ministarstva turizma, jer jedan od vrlo važnih poslova za koje se zauzima ova Vlada jest i razvoj turizma na kontinentu. Ministarstvo turizma želi, uz pomoć agencija, razviti ovaj oblik turizma i novi turistički proizvod, te je ovaj sastanak organiziran kako bismo kvalitetno pripremili natječaj za poticaje i potpore za ovu godinu, istaknuo je ministar Bajs.
Cilj ovoga susreta je dogovoriti program međusobne suradnje u sklopu koje bi Ministarstvo turizma subvencioniralo, a putničke agencije izradile posebne turističke proizvode, odnosno paket aranžmane za turistički nerazvijena područja Hrvatske, s naglaskom na popunjavanje postojećih ugostiteljsko-turističkih kapaciteta i atrakcija spomenutih područja.
Ministarstvo turizma uvelo je već desetak novih programa za što je u protekle dvije godine utrošeno oko 10 milijuna eura, od čega je Ministarstvo sudjelovalo s 50 posto toga iznosa, a putničke agencije su ovdje da nove programe uvedu u turističku ponudu, naglasio je ministar.
O poticajima razvoju na turistički manje razvijenim krajevima govorio je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a, istaknuvši kako su natječaji HTZ-a u ovoj godini planirani u tri ciklusa. Hrvatska turistička zajednica također daje potpore održavanju obrazovnih ciklusa usmjerenih razvoju turizma, dodao je Bulić, spomenuvši i organizirane obilaske Hrvatske za predstavnike inozemnih medija.
Udruga hrvatskih putničkih agencija organizirala je i provela desetak radionica o destinacijskom menadžmentu, rekao je Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e, dodavši kako je stvaranje novih turističkih ruta iskorak prema razvijanju ponude i budućim komercijalnim efektima, u čemu Udruga nudi partnerstvo, jer postoji znatan prostor za kvalitetan razvoj turistički manje razvijenih područja. Direktor UHPA-e Željko Trezner, naglasio je kako je projekt novog turističkog proizvoda pokrenut prije dvije godine, uz potporu HTZ-a i inozemnih partnera, te kasnije uz znatnu potporu Ministarstva turizma, što je bio put prema partnerstvu u razvoju turizma. Predsjednik UNPAH-a Zlatko Kukec založio se za suradnju agencija i Ministarstva turizma u izradi prijedloga natječaja koji će potaknuti razvoj novih turističkih proizvoda u hrvatskoj ponudi, istaknuvši velike potencijale sjeveroistočnog dijela Hrvatske, ali i drugih regija.

Izvor: www.mint.hr