• hr
  • en
  • de
  • it

29.04.2010. Dinosauri se vratili na Kamenjak

Skulptura dinosaura teropoda visine tri i pol i dužine devet i pol metara podignuta je na zasad tajnoj lokaciji na rtu Kamenjak. Radi se o projektu Javne ustanove Kamenjak koji je započet prije dvadesetak dana.
- S obzirom na 12 otisaka dinosaura na premanturskom rtu Grakalovac, odlučili smo posjetiteljima ponuditi jedinstven sadržaj u paleontološko-geološkom pogledu. Osmislili smo stazu od pola kilometra duž koje će biti postavljena četiri modela dinosaura u prirodnoj veličini, pojašnjava Neven Iveša, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak.
Staza vodi na obalu gdje se nalazi 12 otisaka starih 80 milijuna godina koji se najbolje mogu vidjeti kad sunce malo zađe. Na njoj će se nalaziti edukativne ploče, maskota koja će usmjeravati posjetitelje i suvenirnica. Stazi će se moći pristupiti samo pješke ili biciklom. Park dinosaura bit će otvoren početkom srpnja.
Na terenu smo zatekli Zlatka Španića, koji izrađuje premanturske dinosaure, i njegovog pomoćnika Alena Mujkanovića.
- Počeo sam prije dva tjedna, a prije toga sam proučavao te životinje na internetu i u knjigama. Najteže mi je bilo izraditi glavu i vrat jer je trebalo uskladiti proporcije s ostatkom tijela jer ima otvorena usta i tridesetak zubi. Obojit ćemo ga u tamnosmeđu, a stomak i nokti će biti nešto svjetliji. Ostali dinosauri bit će manji, visoki metar i pol te dugački tri metra, kaže Španić.
Znanstvenici pretpostavljaju da su se premanturski dinosauri kretali oko pet kilometara na sat i da je na rtu Grakalovac bilo više otisaka koji, međutim, nisu sačuvani jer se na tom području nalazio austrougarski kamenolom iz kojeg je vađen kamen kojim je, između ostalog, građen mol u premanturskoj uvali Polje.
- Namjera nam je popularizirati edukativni turizam te uz stručno vodstvo ponuditi školama dodatni sadržaj koji će biti usklađen s nastavnim planovima i programima, kaže Iveša. Inače, edukativni program traje tri i pol sata, a dosad je na Kamenjaku bilo oko 400 učenika.
Priča o dinosaurima počinje ove godine, a puni oblik dobit će sljedeće jer se jedna skulptura namjerava podignuti i na premanturskom otočiću Fenoliga. To je najjužnije i najmlađe nalazište otisaka u Istri gdje se mogu vidjeti tragovi biljojedne i mesojedne vrste, odnosno sauropoda i teropoda.

Izvor: www.glasistre.hr