• hr
  • en
  • de
  • it

29.03.2011. Ribarica 'Bistra' potonula istočno od Visa, posada spašena

Ribarski brod „Bistra" potonuo je jutros oko 9.40 sati oko 10 nautičkih milja jugoistočno od svjetionika Stončica na otoku Visu uslijed jakog prodora mora, a sve članove posade oko 9.55 sati spasio je ribarski brod „Marinero" koji se nalazio u blizini.Ribarica „Bistra", luke upisa Split, dužine 32 metra, bila je u plovidbi iz Visa prema Palagruži, a vremenski uvjeti su bili povoljni. Na brodu su bila tri člana posade i to vlasnik Milivoj Mamić iz Sumartina na Braču, zapovjednik Duško Vidić iz Splita i upravitelj stroja Nikica Bošković iz Selca na Braču.

Putem VHF uređaja oko 9.37 sati javili su da moraju napustiti brod zbog jakog prodora mora iz zasad neutvrđenog uzroka, te je njihov poziv u pomoć putem obalne radio postaje Split radio primila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci.

Ubrzo ih je spasila ribarica „Marinero", luke upisa Rijeka, dužine 25 m, koja je od njih bila udaljena 2 nM, te će ih prevesti u Vis, gdje će brodolomce ispitati tamošnja Ispostava Lučke kapetanije Split.

Na mjesto pomorske nesreće upućen je brod „Pojišan" Lučke kapetanije Split obzirom da je u tankovima broda potonulog na dubini većoj od 100 m ostalo oko 2 tone plavog dizela.

Mjesto potonuća obišao je i brod „Zvir" pomorske policije koji je isplovio iz Visa.

Za sada nema tragova onečišćenja mora.

Izvor: www.mmpi.hr