• hr
  • en
  • de
  • it

29.03.2011. Državna komisija nije nadlažna za koncesije u Lošinju

Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave tebalo je čak tri i pol mjeseca da zaključi kako ona nije nadležna za odlučivanje o žalbama vezano za dodjelu koncesija na lošinjskom području.
Takav upravo primljeni zaključak Državne komisije konsternirao je Županijsku lučku upravu (ŽLU) Mali Lošinj, budući se posljednjih mjeseci aktivnosti u luci odvijaju u sjeni čekanja ishoda žalbenog postupka kojem se sada kraj ne nazire.
Nakon odluke Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj da koncesiju u luci Mali Lošinj dodjeli tvrtki Y/C Marina d.o.o., žalila su se druga dva ponuditelja, gradsko poduzeće Lošinj parking i tvrtka Arhipelag d.o.o. Žalba je podnesena i na odluku Lučke uprave da se koncesija u luci Ilovik dodijeli ponuditelju Ilovik porat d.o.o., a žalila se riječka tvrtka Veneo.


Odluku o dodjeli koncesija i žalbe, Županijska lučka uprava proslijedila je Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave 14. prosinca prošle godine, sukladno Zakonu o koncesijama koji definira da se pravna zaštita provodi u skladu s propisima koje uređuje javna nabava, kaže ravnatelj ŽLU Gracijano Petrinić i pojašnjava kako je Državna komisija nakon toga krenula u proceduru, od žalitelja je dopisima tražila da uplate pristojbe i državne biljege te pozvala odabrane ponuditelje da se očituju o žalbama.

- Dakle pozivaju žalitelje i odabrane koncesionare da se očituju, traže uplate pristojbi za žalbeni postupak, da bi iza toga donijeli zaključak kako odbacuju žalbe zbog nenadležnosti! Uz to upućuju na pokretanje upravnog postupka i navode da protiv njihovog zaključka nema mogućnosti žalbe.

Apsurd je da Državnoj komisiji treba više od tri mjeseca da zaključi kako nema nadležnost, jer ako je tako, to su morali znati odmah kada su im odluke o koncesiji i žalbe dostavljene.
Sve skupa budi sumnju u nelegalnost postupka, kaže Petrinić i navodi da im je Državna komisija dovele u pitanje realizaciju programa rada i financijskog plana jer od siječnja, kada su istekle dosadašnje koncesije, lučka uprava ne ostvaruje prihod po toj osnovi. A da taj prihod nije mali, govori podatak da koncesionar plaća 1,3 milijuna godišnje za koncesiju.
Osim toga sezona je pred vratima, koncesijama se reguliraju djelatnosti u lukama, od redovnog brodskog prometa i veza katamaranom, priveza, naplate vezova, do opskrbe vodom i strujom u lukama i drugo. Ovakav način postupanja Državne komisije onemogućava normalan rad, a upućivanjem na upravni postupak sve se produljuje unedogled.

Stoga ćemo u srijedu održati sjednicu Upravnog vijeća i dogovoriti što ćemo poduzeti kako bi u narednom razdoblju sve neometano funkcioniralo, kaže ravnatelj Petrinić.

Žalbe na više adresa
Predsjednica Upravnog vijeća lošinjske Županijske lučke uprave Ljiljana Rukonić najavila je da će se na postupak Državne komisije žaliti Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu mora prometa i infrastrukture, Primorsko goranskoj županiji te zaključuje kako je evidentno da je Državna komisija zaključkom o nenadležnosti pokazala da ne želi preuzeti odgovornost.

Izvor: www.novilist.hr