• hr
  • en
  • de
  • it

28.12.2010. Hrvatska među pet najuspješnijih turističkih zemalja svijeta

Prema procjenama svjetskih analitičara, turistička 2011. će biti teža od ove godine, a obilježit će je slab rast u Europi, nedostatak inozemnih turista, koji će odmor provoditi u svojim zemljama, i rast konkurentnosti na oslabljenom tržištu - rekao je ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za medije, održanoj nakon radnog sastanka o udruženim tržišnim aktivnostima i planovima organizatora putovanja za sljedeću godinu.
Da je Hrvatska toga svjesna te da će i sljedeće godine ozbiljno konkurirati na međunarodnom turističkom tržištu dokazuje i pravovremeno donesen Akcijski plan hrvatskog turizma i niz mjera koje se već kontinuirano provode, nastavio je ministar.
Među njima su i mjere koje se odnose na pojačanu promociju putem interneta te na nastavak prilagodbe viznog režima za turiste s udaljenih tržišta, a sve s ciljem osiguravanja veće dostupnosti naše zemlje.
Posebno važna skupina mjera, koja je dodatno proširena s tri modela, odnosi se na udružene tržišne aktivnosti s domaćim i stranim organizatorima putovanja. Naime, putničke agencije segment su koji je uvelike pridonio uspjehu ovogodišnje turističke godine, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo je u prvih devet mjeseci 2010. godine broj organiziranih dolazaka u Hrvatsku porastao za šest posto.
Ministar je pohvalio uspješno partnerstvo kako s domaćim, tako i stranim turoperatorima, koji ove godine iskazuju još veći interes za Hrvatsku. Podsjetio je da im u siječnju slijedi avansna isplata sredstava, temeljem spomenutih mjera, kako bi se pravovremeno uspjeli pripremiti za sezonu. Među turoperatorima koji su se prijavili na natječaj (zaključen 21. prosinca 2010.) za sljedeću godinu su i vodeći svjetski organizatori putovanja poput ID Riva Toursa, njemačkog TUI-ja i britanskog Thomsona. Predviđenim se mjerama, naime, sljedeće godine u Hrvatsku planira dovesti više od 2,6 milijuna turista.
Priprema mjera za 2011. godinu počela je, podsjećamo, još u lipnju pa su mjere dosad već predstavljene i na vodećem svjetskom turističkom sajmu WTM u Londonu.
Vijest koja je obilježila današnju konferenciju bila je i velik uspjeh Hrvatske na svjetskoj turističkoj sceni. Naime, prema izvješću ITBWorld Travel Trends Report 2010/2011 (izrađenom za potrebe nadolazećeg turističkog sajma koji se svake godine održava u Berlinu - ITB Berlin), Hrvatska je ove godine, prema broju međunarodnih turističkih dolazaka, zauzela visoko 4. mjesto u svijetu. Ispred nje su Južna Koreja, Kina i Njemačka, dok je iza sebe ostavila Meksiko.
Prosječan rast svjetskog turističkog sektora, zabilježio je prema istom izvješću, rast od oko 5 posto, dok je Europa znatno zaostala u svom oporavku (1-3% rasta). Spomenuti dokument, koji uključuje procjene i analize najvažnijih turističkih organizacija i stručnjaka, službeno će biti predstavljen u ožujku 2011. godine na turističkom sajmu ITB u Berlinu.
O snažnom interesu turoperatora za mjere Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) govorio je i direktor Glavnog ureda HTZ-a, Niko Bulić, dodavši kako je svih 12 modela dobro prihvaćeno od strane partnera. Iako je obrada zahtjeva u tijeku, dosad ih je obrađeno ukupno 374, ukupne vrijednosti više od 147 milijuna kuna, što je 10 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.
Spomenute mjere pohvalio je i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba, dodavši kako je od ukupnog broja dolazaka u Hrvatsku, njih od 35 do 38 posto ostvareno organizirano. Također je rekao kako turoperatori najviše posla imaju u razdobljima pred i posezone te da je kroz mjere Ministarstva i HTZ-a obuhvaćeno 65 posto ukupnih organiziranih dolazaka u našu zemlju.
Na konferenciji su bili prisutni i državni tajnik za turizam Branko Grgić i direktor UHPA-e, Željko Trezner.

Izvor: www.mint.hr