• hr
  • en
  • de
  • it

28.09.2010. Najava: 12. Biograd Boat Show

Hrvatski prvi i najveći jesenski nautički sajam održat će se u marini Kornati od 21. do 24. listopada, a unatoč nezavidnom stanju na tržištu sajam bilježi stalni rast već 11 godina. Prošle godine Biograd Boat Show uspio je okupiti ukupno 250 plovila u moru i na kopnu, a nadamo se da će takav trend nastaviti i ove godine čime bi postao najveća izložba brodova u Hrvatskoj.
Kao i proteklih godina, sajam će biti prepoznatljiv po atraktivnom 1 kilometar dugom pokretnom pontonskom mostu koji će povezivati dvije strane - zapadnu i centralnu marinu Kornati nudeći jedinstven izlagački doživljaj.
Već sada možemo najaviti i svjetsku premijeru zadarskog SAS Vektora koji će po prvi puta u Biogradu predstaviti i isporučiti Adrianu 36, jahtu s klasičnim trupom, nasljednicu vrlo uspješne Adriane 44. Iako je gospodarska situacija teška, iz Sasa su zadovljni reakcijama, novi je brod "posijao" velika očekivanja jer se radi o modelu cjenovno pristupačnijim od većeg Adriane 44 te za kojim vlada veliki interes zbog čega se očekuje dobra prodaja, kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu. Hrvatsku premijeru na ovogodišnjem Biograd Boat Showu imat će i jedrilice slovenskog Elana - ELAN 350 I IMPRESSION 444. Posjetitelji Biograd Boat Showa moći će razgledati i veliki broj novih plovila koji su se ove godine pojavili na tržištvu, od kojih izdvajamo hrvatske brodove- novi Šibenik 800 te Gull 745.
Svakog dana sajma zalazak sunca označava kraj izlaganja i početak večernjeg programa, nudeći vrhunske ugostiteljske i zabavne sadržaje. Nastavljaju se u centru grada, nadomak marine, do kasnih sati. Mi to nazivamo „ Boat Show doživljaj", a rezultirao je snažnom reputacijom susreta poslovnih ljudi kao i brojnih posjetitelja koji manifestaciju doživljavaju kao odmor. Tako će biti i ove godine kada će se tijekom tri večeri, nakon zatvaranja sajma u restoranu marine Kornati održati zabave medijskih partnera Bioograd Boat Showa: u četvrtak, 21. listopada časopisa Nova burza nautike, upetak, 22. listopada časopisa More te u subotu,23. listopada austrijskog Yacht Revue.
Biograd Boat Show, osim po broju i zanimljivosti izlagača i plovila, poznat je i po bogatim stručnim programima te regatama. Ove će godine sajam biti centar poslovnih sastanaka i sjednica subjekata vezanih uz nautiku, a tijekom sajma starat će i nekoliko značajnih regata: Uniqa BMW offshore challenge regata s oko 50 jedrilica i 350 sudionika, Pitter End of season Cup s više od 150 jedriličara iz Austrije te Bavaria Cup na kojem će sudjelovati oko 200 gostiju iz Rusije. Yacht Club Biograd priključuje se Biograd Boat Showu kroz manifestaciju Fešta od jedara koja uključuje regatu Ru upravljivih jedrilica, regatu malih klasa te regatu klasičnih i tradicionalnih brodova.
Sajam je prepoznat po posebnoj, gostoljubivoj atmosferi Biograda, primorskog grada sa šarmom, a obogaćen je kvalitetnom infrastrukturom organizatora, Ilirije d.d., koja uključuje marinu Kornati te hotele sa svojim restoranima i pratećim sadržajima. I ove će se godine izlagačima i posjetiteljima Biograd Boat Showa omogućiti smještaj u visokokategoriziranim hotelima Ilirije kroz povoljne cijene smještaja od 35 i 55 eura za noćenje s doručkom.
Po prvi put ove godine Sajam će se proširiti i na cijeli grad Biograd. U suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom Biograd u vrijeme trajanja Biograd Boat Showa organizirat će se prvi po redu besplatan Festival tradicionalnih drvenih brodova na kojem će se predstaviti tradicionalni drveni brodovi, kao i tradicionalni obrti i izvorne gastro delicije iz ciejle Hrvatske. Festival je „nastavak" uspješnog Festivala izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora: Dugog svehrvatskog eno-eko-gastro-etno stola - Spojimo zeleno i plavo kojim se u lipnju otvara turistička sezona, a ovim Festivalom drvenih brodova označit će se kraj ovogodišnje turističke sezone.
Brodovi će bili vezani na gradskoj rivi tako da će svi posjetitelji Sajma, uz najnovija plovila, imati prilike izbliza vidjeti i obići brodove koji već stotinama godina plove Jadranom. Uz festival brodova, Grad i Turistička zajednica Biograda iskoristit će iskustvo domaćinstva glazbene nagrade Porin te prirediti i automobilski show na rivi uz ostale atraktivne izlagače i zanimljivosti.
Svi će posjetitelji tako imati priliku vidjeti puno više od Boat Showa - iskusit će cjelokupan svečani festivalski ugođaj u jednom od najljepših i najaktivnijih nautičkih centara.
Sajam će se odvijati pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Generalni sponzor sajma je Croatia Osiguranje kojem se pridružuje i Erste&Steiermarkische Bank te Kia Motors. Jadranska mreža medijski je pokrovitelj uz Radio Bnm te partnera Slobodnu Dalmaciju.
Za sve dodatne informacije i fotografije prošlogodišnjih izdanja Biograd boat Showa posjetite: www.bbs.com.hr


ADRIANA 36:
Zadarska perjanica Brodarskog instituta najnoviji je inovativni projekt specifičan po hibridnom pogonu koji će na nju biti ugrađen. Upravo alternativni pogoni u recesijsko vrijeme pokazali su se posebno primamljivim za potencijalne kupce pa ne čudi već sada veliko zanimanje kupaca za Adrianu 36 koji će na Biograd Boat Showu imati prilike vidjeti i u plovidbi. Adriana 36 je jahta koju u Sasu nazivaju mlađom sestrom njezine prethodnice Adriane 44, koja je proizvedena prije dvije godine i dva metra je veća od Adriane 36. Ona će se i dalje proizvoditi, jer ima svoje kupce, ali uvidjeli su da je taj brod prevelik i preskup. Zato su se odlučili za proizvodnju manje jahte,
ELAN 350
Model Elan 350 (10,60 m)veći je nasljednik vrlo uspješne 310-tke.Karakteristike koje krase 310 važe i za model 350,a li u veličini koja je popularna već godinama. Veličina jedrilice je dovoljno mala da njome može upravljati mala posada (npr. bračni par), ali za brod u ovoj kategoriji brzina i prava mogućnost jedrenja na otvorenom moru za svaku je pohvalu.
Statistički gledano, 350-tica je relativno lakša za svoju dužinu u odnosu na 310-tku, a koeficijent površine jedara je veći što pruža pravi užitak u jedrenju. Pri tom ima istu kvalitetu upravljivosti kao i „mlađa sestra",a kokpit je osmišljen na način da bi mogli reći kako je ergonomska replika brodova od 40 stopa. Za Elan 350 bi se moglo reći da je pravi odraz ovog vremena - veća brzina s manje napora pri jedrenju. Cijena Elana 350 koji će se moći razgledati na Biograd Boat Showu kreće se od oko 107 tisuća eura za standardnu opremu.
IMPRESSION 444
Hrvatsku premijeru na Biograd Boat Showu doživjet će i Impression 444.
Priča o Elanovoj krstaškoj seriji Impression započela je 2004. godine s njenim prvim predstavljanjem modela Impression 434. Ta je jedrilica gurnula Elan na svjetsko tržište krstaša, jer se tom sektoru prišlo s potpuno svježim i drugačijim pristupom, gdje je prostornost bila stvarna uz poboljšane komforne i luksuzne atribute broda. Šest godina nakon odličnih prodajnih rezultata, došlo je vrijeme za novi korak. Novi Impression 444 temelji se na tekovinama Impressiona 434 bez kompromitiranja njenih prednosti, ali ne samo s novim licem, već i više od toga. Ova jedrilica reflektira suvremen dizajn s ravnim, čistim linijama, a s novim trupnim i palubnim prozorima omogućuje svjetliji i udobniji doživljaj interijera. Nova zabavna i sigurnosna oprema jamči ugodan i siguran boravak na moru, dok će široki sunčališni palubni prostor krmenice pružiti lak pristup vodi i novim neotkrivenim morskim avanturama. Kod projektiranja, brodogradiliše se radije stavilo u poziciju jedriličara nego proizvođača, što je rezultiralo s nekoliko dodataka kao što je instalacija opcijskih solarnih panela. Interijer jedrilice također je preispitana svježim, suvremenim očima, rezultirajući modernim i čistim linijama za učinkovito korištenje jedrilice kako pod jedrima, tako i na mirnom sidrištu.
Novi Impression 444 karakteriziran je kvalitetom, suvremenim dizajnom i vrhunskim jedrećim performansama - drugim riječima, novo iskustvo pri krstarenju, a sve to imat ćete prilike doživjeti ukoliko posjetite ovogodišnje izdanje Biograd Boat Showa.