• hr
  • en
  • de
  • it

28.09.2010. Crv-razbojnik s Valsalina

Novootkrivenu morsku vrstu nazvanu Spadella valsalinae predstavili su u Puli povodom Svjetskog dana turizma Turistička zajednica Grada Pule i Morska škola Valsaline.
Tu vrstu je ove godine otkrila Njemica Charlotte Winkelmann na 12 metara dubine te je ustanovljeno da se radi o streličastom crvu-razbojniku svega nekoliko milimetara dugom ali starom više milijuna godina. Zasad još uvijek nije ustanovljeno kojem razvojnom lancu pripada, kazao je na prezentaciji Vladimir Miljević iz Morske škole.
- Vrsta Spadella ima dvije grupe, a njezini pripadnici mogu biti dugi od dva milimetara do 12 centimetara. Spadella valsalinae je hermafrodit, ali unatoč tome traži partnera za razmnožavanje zbog čega se najvjerojatnije održao svo to vrijeme. Na glavi ima hvataljke-kliješta, koji mu služe za hvatanje plijena te je vrlo grabežljiv, kazao je Miljević i dodao da o Spadelli valsalinae Winkelmann trenutno piše jedan diplomski rad, dok se daljnja istraživanja provode u Njemačkoj.
On je učenicima Osnovne škole Monte Zaro ukratko predstavio ostalo bogatstvo uvale u kojoj obitava više od 80 ribljih vrsta, stotinjak vrsta rakova, pet vrsta morskih alga, tri vrste morskih trava, periske, morski konjići...
Svjetski dan turizma ove je godine posvećen turizmu i bioraznolikosti.

Izvor: www.glasistre.hr