• hr
  • en
  • de
  • it

28.07.2010. Nautičare smo obuzdali dnevnim kontrolama

Ovoga je ljeta u šibenskom akvatoriju brodova- otprilike kao i prošle godine, no prekršaja je- manje! Takva situacija može se zahvaliti "jednostavnoj" činjenici: na moru je više kontrola, one su zapravo- svakodnevne.
Sve brodice ispostava i brod SAR "Šibenik" prema unaprijed napravljenom programu kontroliraju cijelo područje koje pokriva Lučka kapetanija Šibenik a sva je prilika da se među nautičarima pronese glas o pojačanoj kontroli pa oni svoje ponašanje primjere propisima, govori to i načelnik Odjela inspekcije Lučke kapetanije i koordinator upravo odrađene akcije "Hobotnica" Boris Seljanovski.
Seljanovski nam govori i o rezultatima kontrole u "hobotnici": zbog jake bure nije bilo puno brodova na moru a u 15 kontrola naplaćene su "samo" dvije kazne.
Jednom Slovaku zbog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale i jednom Ausrijancu koji je glisirajući "uletio" u prolaz između Tribunja i Logoruna gdje su već ljudi stradavli od glsera...
-Slovak se pravio da ne primjećuje naš brod pa je kanio pobjeći, ali tada je na scenu stupio brzi gliser murterske ispostave i- umjesto kazne od 1100 kuna prekršitelj je platio kaznu od 5100 kuna.
Austrijanac se odmah zaustavio i njegova kazna je bila 1100 kuna. Sad više ne naplaćujemo na licu mjesta nego daje uplatnice i oduzmemo papire, tako da prekršitelji nakon što uplate kaznu i predoče uplatnicu mogu doći u Kapetaniju po papire- kaže Selajnovski.
Osim što Lučka kapetanija Šibenik organizira stalni nadzor na šibenskom području, boljoj situaciji doprinijela je i akcija Grada Šibenika na obnavljanju i postavljanju novih tabli s upozorenjima koja se najviše odnose na ograničenje brzine, zabranu preplivavanja i slično.
-Primjetili smo da se nautičari, kad vide jasno istaknut znak upozorenja, drže propisa, pa je i to dio odgovora na pitanje kako to da ove godine, u odnosu na analize za prošlu i pretprošlu, imamo manje prekršaja- kaže inspektor Boris Seljanovski.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr