• hr
  • en
  • de
  • it

27.08.2010. Turci ulažu 100 milijuna € u Mandalinu

Polovicom idućeg mjeseca u Nautičkom centru "Prgin" u Mandalini počinje gradnja prve marine za megajahte na Jadranu. Ugovor o tome u srijedu su potpisali Goran Prgin, predsjednik Uprave NCP Grupe, i Husnu Akhan, predsjednik Uprave Dogus Grupe.
Marina vrijedna 17 milijuna eura, u kojoj će biti instalirano čak 79 modernih vezova za megajahte do sto metara, bit će gotova najdalje do lipnja iduće godine i u potpunosti spremna za prihvat nautičara u idućoj turističkoj sezoni.
Bit to će prva marina u ovom dijelu Mediterana koja će moći opsluživati megajahte kakvim se, na primjer, voze Roman Abramovič, Bill Gates i drugi svjetski bogataši koji nerijetko tek nakratko navrate do Šibenika jer njihova plovila nema tko opslužiti.
Glavne radove obavit će splitski "Pomgrad", a službeno otvaranje radova bit će upriličeno u vrijeme održavanja nadolazećeg Međunarodnog nautičkog sajma u Šibeniku - Adriatic Boat Showa. Na prigodnoj svečanosti, kako se očekuje, pojavit će se i predsjednik Ivo Josipović.
Ovim činom, nakon dugotrajnih priprema, Dogus grupa, po financijskoj moći treća kompanija u Turskoj, zajedno s NCP-om na Mandalini počinje realizaciju hotelsko-nautičkog kompleksa vrijednog najmanje sto milijuna eura. Kako je planirano, gradilo bi se više hotela s pet zvjezdica, luksuznih vila s bazenima, marina i drugih nautičkih sadržaja.
Dogus groupa je uistinu moćna korporacija koja ima 18.000 radnika i godišnji joj je prihod gotovo šest milijarda eura. Vlasnik je druge po kapitalu banke u Turskoj sa 600 podružnica, među kojima i one u Moskvi i Amsterdamu.
Glavni su zastupnici Audija, VW-a, Škode, Porschea i drugih poznatih proizvođača automobila. Angažirani su na gradnji autocesta u Kazahstanu, Maroku i Ukrajini. Imaju svoja dva TV kanala, te tri kanala digitalne televizije u Turskoj, pet radiopostaja, te izdaju više poslovnih i drugih časopisa.
U hotelima i turističkim naseljima s pet zvjezdica imaju 4800 postelja. Također, marinu za megajahte od 650 vezova, kao i marinu s 1300 "normalnih" vezova. U energetskom sektoru angažirani su na gradnji dviju brana i hidroelektrana. Vrijednost nekretnina Dogus groupe prelazi sedam milijarda eura.
To su referencije koje govore da se radi o vrlo ozbiljnom partneru. - Paralelno s gradnjom marine nastavljamo pripreme za početak gradnje hotela i drugih sadržaja koji će niknuti na prostoru bivše vojarne Kuline. Ako uspijemo na vrijeme dobiti papire, gradnja hotela mogla bi početi već iduće godine. Već smo odabrali tri hotelska operatera koji su ušli u uži izbor, a vodili bi biznis s budućim hotelima - izjavio nam je Goran Prgin.
Šibenik bi, inače, za Turke mogao postati logističko središte, ne samo za ulaganja na ovom području i u Hrvatskoj nego i za njihov poslovni prodor u druge dijelove Europe. Nije isključeno da u Šibeniku, zajedno sa svojim poslovnim partnerima, osnuju posebnu tvrtku koja bi radila na takvim projektima.

ŠTO JE SVE PLANIRANO
- 20 luksuznih vila s po 300 kvadrata i bazenima
- 50 godina koncesiju ima tvrtka NCP na pet i pol hektara bivše vojarne Kuline
- 30 uz Remontno brodogradilište i Luku nautičkog turizma, NCP raspolaže s 30 hektara površine
Bazeni i trgovine
Izgradit će se, također, veliki bazeni, a u poslovnom dijelu vrhunske trgovine za najzahtjevnije goste kakvi su nautičari. U produžetku prema uvali Vrnaža bila bi luka za jednodnevni prihvat kruzera i magajahta s manjim hotelom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr