• hr
  • en
  • de
  • it

27.04.2010. Šibenik: Strani ronioci otkazuju rezervacije

Loše vijesti na početku ovogodišnje ronilačke turističke sezone. Ove bi godine dio ronilačkih centara na šibenskom području i iznajmljivača koji im pružaju logistiku mogao pretrpjeti značajnu i nenadoknadivu financijsku štetu zbog odluke Ministarstva kulture da samo jednom ronilačkom centru dodijeli koncesiju za uronjavanje na, za osobito strane ronioce, vrlo atraktivnom lokalitetu u neposrednoj blizini Kaprija, gdje se nalazi olupina talijanskoga broda "Francesca di Rimini".
Godišnje hrvatski dio Jadrana posjeti gotovo 70 tisuća ronilaca, koji naprave više od 300 tisuća zarona. Dio njih rado dolazi i na srednji Jadran, koji preko 60 ronilačkih centara na splitskom, šibenskom i zadarskom području već godinama kao nezaobilazan cilj pred sebe stavljaju i ronjenje na mjestu olupine tog talijanskoga broda.
Na žalost, od kolovoza prošle godine država je, točnije Ministarstvo kulture povuklo teško objašnjiv potez: za pet tisuća kuna, na javnom natječaju pravo za uronjavanje na toj lokaciji na pet godina dala je ekskluzivno samo jednom centru iz Murtera, te tako eliminirala sve druge koji bi htjeli dovoditi svoje ronioce na tu lokaciju.
- Većina nas koji se bavimo tim poslom ostali smo zatečeni jer uopće nismo imali pojma o tom natječaju. I ne samo to, ne razumijemo zašto se tako postupilo. Ako je cilj uvesti više reda, država je mogla obvezati koncesionara da se o tome brine, a ne monopolistički potpuno zabraniti drugim centrima pristup toj lokaciji - kaže Rostislav Rudolf, vlasnik centra "Duboko more" iz Zablaća, koji se ovim poslom na Jadranu bavi više od deset godina.
Vijest o tome da neće moći roniti na toj lokaciji proširila se među inozemnim roniocima. Budući da na ovaj dio Jadrana dolazi većina te turističke klijentele, listom se otkazuju već rezervirani termini. Zbog toga je uobičajeni početak ronilačke sezone krajem travnja prolongiran i pitanje je koliko će uopće ronilaca ovoga ljeta stići iz drugih zemalja na šibensko područje. 
- Ne razumijem zašto se to čini. Država puno očekuje od turizma, a ovako će za pet tisuća kuna, koliko će naplatiti od koncesionara, izgubiti desetke, pa i stotine tisuća eura. Točno je da će dio ronilaca otići u Istru ili na neku drugu lokaciju, ali isto je tako točno da gubi Šibensko-kninska županija, u kojoj je najmanje 20-ak ronilačkih centara vezano uz tu lokaciju - kaže Rudolf.
Zbog svega su ozbiljno uznemireni i iznajmljivači u Zablaću, pitajući se na koja vrata zakucati i tko bi mogao štititi njihove interese.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za 28. Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   17-21/02/2019
  •   24-28/02/2019
  •   20-24/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija