• hr
  • en
  • de
  • it

27.03.2010. Posada broda Mareus pobjednici 14. Uskršnje regate

Nakon još jednog one desing finala nameće se jednostavan zaključak - kupite iste brodove i guštajte jedrit! Potpuna izjednačenost flote ponovila je scenarije od prošlih godina te je ponovno u finalnu trku ušlo pet posada koje su mogle osvojiti prvo mjesto, a u prve tri utrke sve tri imale su različite pobjednike.
Uvjeti na moru nisu bili savršeni, ali svakako dovoljno dobri da se održe sva četiri plova. Kormilari i posade danas su na svoje brodove u prvoj regati imali i VIP goste, čime je Uskršnja ponovno otvorila novo poglavlje u jedrenju na krstašima u Hrvatskoj. Jak južni 'kurenat' u sredini kanala nije davao šanse posadama koje se nisu izborile za lijevu stranu regatnog polja te je borba za 'kraj' bila jedini taktički zadatak tijekom svih regata. Pri tome je u taktičkom smislu trebalo dobro i iščitati geometriju obale, tako da se jedrilice pozicioniraju dobro u odnosu na konkurente, sa što manje 'virada'.
Još je jedan bitan segment današnjeg jedrenja bio osjetiti relativno teške Salone 37. Po jakom kurentu vidjelo se da mnogima fali dobra procjena brzine i udaljenosti do startne linije. Također je trebalo biti pažljiv s trimanjem flokova, dok je rad tijelima donekle pomagao u pokretanju tromih jedrilica s malo prividnog vjetra u jedrima. Isti uzrok - jak kurenat, donio je i probleme prilikom spuštanja spinakera. Nekima kao da su se bove prebrzo približavale... Vidjelo se i veći broj dodira privjetrinskih oznaka. Posebno priznanje odlazi sucima na moru čije je suđenje omogućilo lagan protok regata bez repova po završetku jedrenja.
Regatno polje prvi je pročitao Krešimir Đakulović i njegova posada koji su u prvoj regati dana s punom brzinom startali na bovi i bez problema odnijeli pobjedu. Slično su ponovili Rameša, pa Hajdinjak i borba za ček od 10.000 eura koliko iznosi nagrada za osvojeno prvo mjesto, mogla je početi. Uz spomenutu trojku, šanse za pobjedu imali su još i Robert Sandalić te Frane Brate. Rasplet je bio vrlo zanimljiv za Hajdinjaka i Đakulovića, nakon što je Karlo Kuret izvrsnim startom podsjetio na svoje najbolje dane u finnu i poveo regatu, slijedio ga je Hajdinjak koji je imao malu prednost pred Đakulovićem. U bliskoj borbi kroz nekoliko okreta uz obalu Kuret se dao previše vani te izgubio prednost, a Đakulović se uspio ubaciti između Hajdinjaka i 'punte' uvale Majerovica te ga uskoro 'probiti' iz zavjetrine. Na prvoj oznaci poredak je bio Krešimir Đakulović, Darko Hajdinjak, Karlo Kuret, Robert Sandalić..., a na kraju su se najuspješnijima pokazali Đakulović kao ukupni pobjednik, Hajdinjak kao drugoplasirani te Sandalić kao treći.

Izvor: www.uskrsnja-regata.org

 



 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top