• hr
  • en
  • de
  • it

27.01.2011. Vlada diskriminira Tehnomontovu marinu

Na aktualnom satu Hrvatskog sabora pulski gradonačelnik Boris Miletić je od Vlade i premijerke zatražio odgovore na, kako navodi, očigledno neravnopravan odnos države prema marini pulske tvrtke Tehnomont u odnosu na ostale marine u Hrvatskoj.
- Iako je riječ o uspješnom poduzeću koje zapošljava 600 ljudi i hrani 600 obitelji, stječe se dojam da našoj državi i nije u interesu da ona opstane. Radi se o poduzeću koje gotovo 80 posto svog prihoda ostvaruje izvozom. Radi se o poduzeću koje se bavi malom brodogradnjom. Govorim to iz razloga što je Tehnomontova marina odlukama Vlade i nadležnog ministarstva stavljena u potpuno neravnopravan i diskriminirajući položaj spram ostalih marina u Hrvatskoj. Iznijet ću samo dva brojčana pokazatelja. Fiksni dio koncesijske naknade uvećan je za čak 1.429 posto, što je 14 puta veća naknada no što je ima bilo koja marina u Hrvatskoj.
Promjenjivi dio koncesijske naknade udvostručen je s 2 posto na 4 posto ukupnog prihoda. Da nam se uzima duplo, na to smo se nekako i navikli, ali 14 puta više od ostalih, to je stvarno nedopustivo, rekao je Miletić.
Objasnio je da ovo trgovačko društvo pokušava riješiti problem s nadležnim ministarstvom već tri godine, ali bezuspješno, te je premijerki Kosor izravno uputio pitanje što će ona osobno učiniti da bi se za ovo poduzeće ispravila nepravda, čime bi tvrtka mogla zadržati ili čak povećati broj zaposlenih.
- Ako se radi o bilo kakvoj vrsti diskriminacije, to u Vladi nećemo dopustiti. Obećavam brzi odgovor i pozivam vas nakon toga, kad prikupim sve relevantne činjenice, na razgovor da bismo vidjeli što dalje, odgovorila mu je premijerka Kosor na što je Miletić rekao da će dostaviti sve potrebne podatke, iako se oni već nalaze u nadležnom ministarstvu.

Izvor: www.glasistre.hr