• hr
  • en
  • de
  • it

26.08.2010. Traži se ubojica dobrog dupina

"Policija intenzivno traga za osobom koja je harpunom upucala dobrog dupina u uvali Budava kod Kavrana proteklog petka. Mole se građani, ako imaju kakvih saznanja o događaju, da se obrate na broj 192", kazala nam je Nataša Rogić, policijska službenica za odnose s javnošću PU istarske.
Ranjenog dupina su u uvali Budava uočili kupači te mu pokušali pružiti pomoć, a ujedno su alarmirali pulsku Veterinarsku stanicu koja je odmah krenula na teren.
Higijeničar Valter Žgomba je zatekao već uginulog dupina s harpunom u predjelu leđne peraje. Dupin je prebačen u komoru i pozvana je policija. U ponedjeljak je radi daljnje istrage i utvrđivanja detalja uginuća prebačen na Veterinarski fakultet u Zagreb.
Podsjetimo da je 2007. u Istri donesena prva prekršajna presuda zbog uznemiravanja dobrih dupina kod Verudele u Puli. Prekršitelj koji je barkom uznemiravao dupina je kažnjen novčanom kaznom od sedam tisuća kuna.
Ta se presuda smatra kao presedan u sudskoj praksi i prva svjetska prijava za uznemiravanje dupina. Veliku ulogu u cijeloj priči odigrali su djelatnici PU istarske, Sektora kriminalističke policije, i to odjela zaduženog za rješavanje delikata protiv opće sigurnosti i protiv okoliša. Grupa je oformljena 2005. za otkrivanje i sankcioniranje protuzakonitog lova i ribolova.

Izvor: www.glasistre.hr