• hr
  • en
  • de
  • it

26.08.2010. Prvić tone pod smećem

Otok Prvić proteklog je tjedna grcao pod hrpama smeća. Razlog, potkoncesionaru vodičkoga komunalnog poduzeća "Leć" pokvario se brod kojim se odvozi smeće s Prvića.
- Koncesionar nije osigurao zamjenski brod, pa su se na otoku u tjedan dana stvorile gomile smeća. Da nije bilo regate "Burtiž" u nedjelju, još bi to smeće stajalo po šepurinskim ulicama, rivi, plaži...
Već godinama s vodičkom gradskom upravom pokušavamo naći rješenje za čišćenje mjesta. Naime, tražimo da nam se osigura čovjek koji će čistiti mjesto, plaže i održavati zelene površine.
Međutim, nikakve koristi od toga. Vodička nas se vlast sjeti samo kad treba slati račune i u predizbornoj kampanji - oštra je bila Irena Kursar, predsjednica Ekološke udruge "Šepurina" iz Prvić Šepurine. Ističe da većinu smeća u Šepurini ostave kupači koji dolaze brodskom prugom upravo iz Vodica.
- Evo, sada gledam s prozora, na rivi je pristao vapor s najmanje 150 ljudi, a sezona je na izmaku. U špici na našu plažu dođe 200-300 turista, i to s frižiderima na cjelodnevni piknik. Jasno, sve smeće ostave za sobom - dodaje Irena Kusar.
Ona kaže da Prvićani odvoz smeća plaćaju tijekom cijele godine, premda je na otoku mnogo kuća koje se koriste samo za ljetni odmor.
- Smećarina se plaća po kvadraturi, a ne po broju članova kućanstva. Tako se događaju apsurdne situacije da netko za kuću od 40 kvadrata u kojoj boravi 7-8 ljudi plaća puno manje od samaca u golemim zdanjima od po 200 kvadrata, a takvih na otoku nije malo.
Zamislite tek kako je nekima koji plaćaju račune od stotinjak kuna tijekom cijele godine, a dođu samo mjesec dana na odmor i tada nemaju gdje baciti smeće.
Da vam ne govorim kako su u cijelome mjestu samo četiri kontejnera, pa tako imamo situaciju da je jedan 80-godišnji mještanin udaljen kilometar od najbližega kontejnera. Eto, to vam je samo kap u moru naših problema sa smećem.
A da stvar bude gora, cijeli je Prvić pod zaštitom Ministarstva kulture, odnosno Zavoda za zaštitu spomenika kulture - rekla nam je Irena Kursar. Iz susjednog mjesta Luke ipak nešto umjereniji tonovi.
- Proteklog smo tjedna imali problema s odvozom smeća, točnije od 16. kolovoza. Prije toga sve je bilo u redu, smeće se odvozilo svaki drugi dan.
Evo, jutros sam bio na Srimi i vidio da se postavlja novi motor na brod za odvoz smeća, vjerojatno će od sutra sve ponovno početi funkcionirati. Inače, u nedjelju smo teglili pokvareni brod i uspjeli očistiti centar mjesta. Da je vrijeme bilo povoljnije, očistili bismo sve - kazao nam je Boris Čače, predsjednik Mjesnog odbora Prvić Luke.
Evo što o svemu kaže i vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev:
- Znam za taj problem i da se koncesionaru pokvario brod. On nije našao zamjenski brod, iako nam je to obećavao iz dana u dan. To mu je veliki minus. Ali što da radimo, da mu oduzmemo koncesiju!?
Pa, ionako je vrlo teško naći brod koji obavlja takvu djelatnost. Mi ćemo i dalje participirati u odvozu smeća s Prvića kako se ne bi dogodilo povećanje cijene, kao što je to bio slučaj na zadarskim otocima. Isto tako, znam da Prvićani traže čovjeka koji bi se brinuo o čistoći mjesta.
No, mi smo čak bili raspisali natječaj za takvo radno mjesto, ali nitko se nije javio, ne znam zbog kojih razloga. Takva je mogućnost i dalje otvorena, samo neka Prvićani pronađu čovjeka. Grad Vodice spreman ga je financirati, posebice u ljetnim mjesecima - izjavila nam je vodička gradonačelnica.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr