• hr
  • en
  • de
  • it

26.08.2010. ´Veli Jože´ spašen?

Nakon razgovora ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete i ministra kulture Bože Biškupića u srijedu odlučeno je da Ministarstvo mora preuzme brigu o daljnjoj zaštiti brodske dizalice "Veli Jože".
Ministarstvo mora dalo je nalog NCP brodogradilištu da zaustavi rezanje "Velog Jože", priopćila je glasnogovornica ministarstva Marina Halužan.
U priopćenju se navodi da je, budući da dio opreme dizalice nedostaje, jedna od mogućnosti da se njezini karakteristični dijelovi izlože u nekome od muzeja, najvjerojatnije u Pomorskom muzeju u Splitu.
O daljnjim mjerama, ističe se, razgovarat će predstavnici Ministarstva mora i stručnjaci muzeja te će se nakon toga donijeti konačna odluka o načinu zaštite "Velog Jože".
Brod dizalica, koji je prošlog tjedna stigao u šibensko remontno brodogradilište da bi bio izrezan u dijelove i prodan kao staro željezo, dio je hrvatske pomorske tradicije i sudjelovao je u gradnji svih većih naših, ali i europskih morskih građevina.
Dvadesetak osoba iz Šibenika i Splita okupljenih u inicijativu za spas "Velog Jože" uputilo je apel tvrtkama Brodospas i NCP - Remontno brodogradilište kojim traže da se za 30 dana odgodi rezanje najpoznatije hrvatske pomorske dizalice.

Izvor: www.glasistre.hr