• hr
  • en
  • de
  • it

26.06.2010. ACI oduzeo parkirna mjesta Pula parkingu

"Iznenađen sam i uvrijeđen", komentar je direktora gradskog poduzeća Pula parking Branislava Bojanića na ACI-jev desant na parkirna mjesta na rivi. Naime, ta je tvrtka, u većinskom državnom vlasništvu, u četvrtak postavila stupiće na 13 parkirnih mjesta koja su bila u režimu naplate Pula parkinga.
U nekoliko smo navrata već pisali o problemu parkinga na rivi koji je, prema svemu sudeći, Pula parking od 2005., kada je Grad to dozvolio odlukom o definiranju parkirnih mjesta, ilegalno naplaćivao. No, to izgleda nikada ni ne bi došlo u pitanje da 2007. država nije produžila koncesiju ACI-jevoj marini u Puli te joj u koncesijskom ugovoru dodijelila i šest metara obalnog zida na upravljanje.
Time je država jasno dala svoje tumačenje da granica pomorskog dobra na rivi seže u parkirališna mjesta kojima upravlja Pula parking - uz odobrenje Grada. Naravno, da bi Pula parking uopće mogao naplaćivati parkiranje na pomorskom dobru, trebao je imati koncesiju, dok Grad nije smio u odluku o definiranju parkirnih mjesta uvrstiti i rivu.
Zbog svog poslovnog interesa ACI je u studenom 2008. podignuo tužbu protiv Pula parkinga na Trgovačkom sudu u Pazinu. Zasad tek neslužbeno doznajemo da je tu tužbu i dobio te na osnovi nje i postavio stupiće na parkirnim mjestima.
Doduše, Bojanić tvrdi da, koliko on zna, nikada nije bilo nikakvog sudskog spora između Pula parkinga i ACI-ja, no u tome ga demantira resorni pročelnik Damir Prhat, koji nam je početkom prošle godine izjavio da Grad pokušava mirnim putem riješiti spor s ACI-jem. Problem koji Bojanića, međutim, muči jest to što Pula parking i dalje posjeduje odluku Grada prema kojoj ta firma treba naplaćivati parking na rivi.
"Ako nam Grad kaže da naplaćujemo, mi ćemo naplaćivati. Još uvijek nemamo odluku Grada kojom se poništava ona iz 2005. prema kojoj Pula parking naplaćuje parkiranja na rivi", kaže Bojanić.
Do pročelnika Prhata nismo u petak uspjeli doći, ali je prošle godine kad smo pisali o toj problematici izjavio da ne isključuje mogućnost da se, ako spor s ACI-jem pokaže da Grad nije smio raspolagati zemljištem koje je u naravi pomorsko dobro, poništi sporna odluka o naplati parkinga na rivi.
Ono što će Grad teško moći objasniti svojim građanima, ako se doista bude povukla gradska odluka iz 2005., jest zašto su tvrtki Pula parking dopuštali sve ove godine da naplaćuje parkiranje i, što je još gore, da kažnjava one koji ga nisu plaćali na mjestu na kojem to i nisu bili dužni činiti.

Miletić: Nismo se tako dogovorili s Upravom ACI-ja
Gradonačelnik Boris Miletić nam je u telefonskom razgovoru rekao da nije bilo sudskog spora, već su taj problem pokušavali riješiti razgovorom s Upravom ACI-ja.
"Željeli smo ih obavijestiti o projektima koje planiramo na rivi vezano uz izgradnju kanalizacije čiji je nedostatak veliki problem ACI-ju, dok će cjelokupnim uređenjem rive akvatorij dobiti na vrijednosti. S druge strane, upoznat sam s traženjem i dobivanjem dijela parkirališnih mjesta za marinu, ali je riječ o dvije trećine sada označenih parking mjesta, dok trećina ne ulazi u koncesiju.
Poznato mi je i to da su oni dobili koncesiju malo prije donošenja GUP-a u kojem, valja reći, marina uopće ne postoji. Stoga je dogovoreno da do kraja ove turističke sezone oni neće dirati ta mjesta pod naplatom, pa ovakvo jednostrano postupanje na štetu Grada nije u redu.
Nama je u interesu da se tamo odvija gospodarska aktivnost, ali baš ako hoćemo možemo se i mi inatiti s obzirom na to da u GUP-u marina ne postoji. Čak i unatoč činjenici da je koncesija dana do 2030. godine! Međutim, inat nikome ne ide na ruku", zaključio je Miletić potvrdivši tek da je za ponedjeljak dogovoren novi susret s Upravom ACI-ja zbog novih dogovora.

Izvor: www.glasistre.hr