• hr
  • en
  • de
  • it

26.05.2010. Svi profesionalni ribari mogu ribariti oko Lastova

Ne postoji niti jedna prepreka da ribari koji su i do sada obavljali gospodarski ribolov ili bilo tko od njihovih kolega, ne love u lastovskom akvatoriju, kazao je državni tajnik za more Tonči Božanić.
Božanić je ustvrdio da je pravilnik Parka prirode Lastovo kojim je za taj akvatorij određeno samo 45 koncesija od kojih je većina predviđena za latovske ribare u neskladu s postojećim zakonima, odnosno sa Zakonom o zaštiti prirode i Zakonom o morskom ribarstvu.
- Pravilnik ima određenih propusta jer nije usuglašen sa Zakonom o zaštiti prirode koji ne dopušta izdavanje koncesijskih odobrenja za obavljanje gospodarskih djelatnosti pa tako ni za gospodarski ribolov na pomorskom dobru. Ustanova Park prirode Lastovo je tu napravila propust. Uz to, novim Zakonom o morskom ribarstvu more koje je pripadajuće Parku prirode postalo je ribolovno more i prema zakonu u kategorijama parka prirode mogu se obavljati gospodarske djelatnosti. Pravilnik će trebati uskladiti s važećim zakonima. - ispričao je Božanić.
Inače, osim Parka prirode Lastovo i druge ustanove morat će mijenjati svoje pravilnike, kaže državni tajnik za more Tonči Božanić.
- Nakon novog Zakona o morskom ribarstvu morat će se preispitati, odnosno uskladiti pravilnike. Imali smo apsurde da su pojedini pravilnici o unutaranjem redu u nacionalnim parkovima bili blaži nego pravila koja vrijede za druge dijelove mora. Pravilnici nacionalnih parkova ne smiju biti blaži od onih u osnovnom zakonu. - zaključio je Božanić.

izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top