• hr
  • en
  • de
  • it

26.03.2011. Zlatni rat raskopavaju zbog gradnje diskoteke

Na znamenitu plažu Zlatni rat, jedan od hrvatskih zaštitnih znakova, nadvila se potencijalna katastrofa - namjera da se u srcu stare borove šume izgrade manji objekti koji bi radili i noću, svojevrsni diskoklub na otvorenom, mogla bi dovesti do neslućenih posljedica za zaštićeni prirodni fenomen. Plažu poznatu diljem svijeta treba zaštititi, apel je to koji sa stranica "Slobodne" upućujemo nadležnima, a na velikom skupu u Bolu brojni mještani su iskazali veliku zabrinutost zbog novog napada na njihovo otočno blago.

Boljani su spremni na revoluciju, a ujedinila ih je plaža Zlatni rat na kojoj je koncesionar, tvrtka Grabov rat, dodjelom posla obrtu Varadero2, dala zeleno svjetlo djelovanju caffe bara s noćnim radnim vremenom. Time je Grabov rat, općinska tvrtka koja spada pod isključivu nadležnost Općinskog vijeća, blagoslovila noćna masovna okupljanja mladeži u srcu šume rata, tek nekoliko desetaka metara od mora.

Dovela se pritom u pitanje opasnost od požara ili svakojakog onečišćenja jedne od najpoznatijih svjetskih plaža. Katastrofa je na pomolu, kažu načelnik općine Tihomir Marinković i Ana Marija Botteri-Peruzović iz Udruge za bolji Bol, ne skrivajući kako je samo slučajno odbačeni neugašeni čik dovoljan za požar koji bi lako mogao progutati kompletnu staru borovinu. Bojazan je to veća što bi devastiranjem šume zbog naleta vjetrova moglo doći i do mijenjanja svjetski prepoznatljivog izgleda rta.


Tema "okupacija" Zlatnog rata već je danima glavna među Boljanima, koji su na skupu doznali i kako se u šumarku već počelo s rušenjem stabala, kopanjem, postavljanjem temelja za šankove. Dovoljno za zabrinutost te spremnost za akcije. - Tražimo hitno poništavanje ugovora između koncesionara i tvrtke koja će tu otvoriti diskoklub, te da se plaža proglasi parkom prirode. Želimo preispitivanje procedure raspisivanja natječaja i sklapanja ugovora, stegovne mjere ako je bilo nelegalnosti.

Pozivamo sve hrvatske nadležne službe da se uključe u sprječavanje prijeteće katastrofe - kaže Botteri-Peruzović rezimirajući zaključke. Načelnik Marinković ne krije kako nadležnost nad radom koncesionara plaže snosi Općinsko vijeće na čelu s HDZ-ovcem Jakšom Marinkovićem Šimićem, ujedno i predsjednikom Skupštine Grabova rata. Marinković Šimić i njegov vijećnički kolega, ali i još jedan član Skupštine koncesionara, također HDZ-ovac Branko Mikulić, s Tomislavom Marčićem, direktorom Grabova rata, i odlučili su o ishodu natječaja, za kojeg su ponude otvarali na tročlanoj sjednici početkom ožujka.

Jedna od odrednica u odabiru Varadera2, umjesto njihova konkurenta koji se vezao jedino uz dnevno poslovanje, bila je ta što je izabrana tvrtka ponudila kvalitetniju dokumentaciju vezanu uz osiguranje plaže, Grabovom ratu vrlo bitne u slučaju noćnog rada. Članove Općinskog vijeća, reklo se na skupu, pritom nije zanimalo to što je pružanje usluga na Zlatnom ratu dano vlasniku bolskog caffe bara koji već dugi niz godina ne poštuje općinske odluke. To je istaknuo i načelnik Marinković.

- Žalosno je da se pružanje usluga daje vlasniku objekta koji ne poštuje općinske odluke, načelnikove i zakonske. Riječ je o odlukama iz domene korištenja javne površine, radnom vremenu, javnom redu i miru, glasnoći glazbe... Samo prošle godine vlasnik caffe bara Varadero platio je pet prekršajnih naloga zbog prekomjerne buke.

Već dvije godine zloupotrebljava prometnu karticu. Njegovi djelatnici vozilom ulaze u pješačke zona na rivi izvan dozvoljenog vremena, karticom koju im je izdao upravo Grabov rat. Znajući sve to, Općinsko vijeće koje provodi te odluke, ipak je tog čovjeka nagradilo novom dozvolom za rad i prekrasnim prostorom na jednoj od najljepših svjetskih plaža - kaže načelnik.

Dovoljno za sumnju o nekim relacijama i odnosima, primjerice, kako se govori, prijateljstvu između vlasnika Varadera Ivana Ivančića i direktora Grabova rata Tomislava Marčića. Zanimljivo je i da je direktorov otac, također Tomislav Marčić, poznat i kao bivši menadžer pučiškog Jadrankamena, na skupu najviše i branio djelatnost Grabova rata.

Zanimljiva je i relacija između HDZ-ova Općinskog vijeća i Tomislava Marčića mlađeg, inače bivšeg nezavisnog vijećnika, koji je s dolaskom na čelo Grabova rata odstupio iz Vijeća. Zamijenio ga je Vice Klapež, također nezavisni kandidat s Marčićeve liste, još jedan član Skupštine Grabova rata. Taman potrebni šesti vijećnik koji HDZ-u u bolskoj koaliciji daje općinsku vlast.

Strahota od projekta
-Pero Ivulić: Apsolutno nikako ne smije biti takvog tipa noćne zabave na Zlatnom ratu! Nigdje u svijetu na plažama, pogotovo ovakvog tipa, ne radi se noćni klub. Zrće ćemo izuzeti iz toga. To mi je nezamislivo. Bit će tu pijanih, smeća, šprica... Strahota koju odmah treba zaustaviti.

- Božo Nejašmić:
Ma kakav novi objekt, to je užas. Tamo je potreban plan uređenja koji treba proći međunarodnu razinu. Sadašnji plan je užas, katastrofa, ne može se tu tako nešto raditi.

-Tonkica Trutanić:
Strašno, nemoralna odluka, nešto grozno, katastrofa... Počne se s malin, a završi s grozotom. Nikako ne podržavam takav scenarij za Zlatni rat, to je zaštićeni dio prirode, Zlatni rat treba sačuvati.

Marčić: Noćne zabave do 22 sata
Direktor Grabova rata Tomislav Marčić kaže kako je na Zlatnom ratu predviđena gradnja montažnog šank-objekta od 12 metara četvornih te pratećeg skladišnog prostora istih dimenzija, za što mu, tvrdi, nisu trebale lokacijska i građevinska dozvola. Cijeli će projekt stajati 700 tisuća kuna, a najveći dio cijene ide na ekskluzivno uređenje i unikatni namještaj šanka vrijedan 200 do 300 tisuća kuna. Konstrukcija od 12 kvadrata će koštati stotinjak tisuća kuna, a ostatak otpada na opremu i rasvjetu. Marčić demantira rušenje iti jednog stabla, kaže i kako je po Zakonu takvom objektu izvan naselja omogućen rad od 0 do 24 sata, no do kada će on raditi, odlučit će Općinsko vijeće.
- Za sada idemo na after beach partyje koji će trajati do 22 sata. Iza cijele priče stoji politička igra u kojoj je dio Boljana izmanipuliran. Ne želim ulaziti u to, prvu od tri rate najamnine od Ivana Ivančića, vlasnika Varadera, u vrijednosti od 108 tisuća kuna, unaprijed sam dobio i njima platio radnicima plaće - kaže Marčić.

Nemaju dozvole
- Priča o eventualnoj gradnji na Zlatnom ratu nije se svidjela ni čuvarima prirode iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području naše županije. Stručni voditelj Gvido Piasevoli kaže kako za bilo kakve zahvate i radnje nužno treba imati dopuštenje Županijskog upravnog odjela za zaštitu okoliša. Koncesionar Grabov rat, kako neslužbeno doznajemo, takve dozvole nema.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr