• hr
  • en
  • de
  • it

26.02.2011. Lukobran u Zavalatici napokon popravljen

Napokon je završena sanacija lukobrana u Zavalatici, započeta još prije dvije godine, a koja je po ugovoru sa splitskim "Konstruktorom" trebala trajati osam mjeseci.
Lukobran je kompletno saniran. Stari podrovani dio srušen je, kameni su temelji uklonjeni, a na njihovo je mjesto, na dubini i do 15 metara, postavljeno 27 novih betonskih blokova, pojedinačno teških tri tone.
Oni su posebnom smjesom prilijepljeni jedan za drugi, pa čine čvrsto potporno tijelo novom lukobranu. Nakon postavljanja blokova, uslijedili je završno oblaganje lukobrana kamenom, te su postavljene instalacije vode i struje.
Budući da je tijekom radova oštećen dio kamenih poklopnica na pristupnome dijelu lukobrana, izvođač se obvezao do travnja postaviti nove. Nakon toga uslijedit će svečano otvaranje, na koje je pozvana i premijerka Jadranka Kosor.
Budući da je na lukobranu i okolnoj rivi lučice instalirana struja i voda, brojnim nautičarima koji se ljeti vezuju bit će dostupna ta usluga, pa će novoobnovljeni porat imati i komercijalnu funkciju.
Inače, lukobran koji je još 1912. godine izgradila Austro-Ugarska, kao najbliži porat susjednome otoku Lastovu, bio je temeljito oštećen. Njegove podmorske temelje podrovali su snažni udari juga, a nadvodni dio bio je toliko rastresen i nestabilan da je prijetilo urušavanje.
Sanaciju, vrijednu sedam milijuna kuna, financiralo je Ministarstvo mora sa šest milijuna, a Županijska lučka uprava Korčule sudjelovala je s milijun kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr