• hr
  • en
  • de
  • it

26.02.2010. Otkriven divovski plutajući otok smeća u Atlantiku

U područjima unutar kojih nema jakih morskih struja, a istovremeno su njima okružene, stvaraju se vrtložna kretanja. Smeće koje jednom uđe u takvo područje nikada ne izađe zbog kružne vodene cirkulacije. Na taj način dolazi do razvoja ogromnih nakupina otpada.
Golema gomila smeća koja se sastoji od tisuća plastičnih komada otpada pronađena je kako pluta u Atlantiku sjeverno od karipskog otočja, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji list.
Ogromna masa sličnog je volumena poput one otkrivene 1997. godine između Havaja i Kalifornije.
Iako odbačena plastika ugrožava cijeli ekosustav, znanstvenici tvrde da se problem u Atlantskom oceanu velikim dijelom ignorirao.
Na studiji koja je ukazala na veliku ekološku katastrofu u Atlantiku znanstvenici su radili čak 22 godine. Tijekom tog vremena u čišćenju Atlantika skupili su 64 tisuće komada plastičnog otpada.
Čepovi boca, plastične čahure, sanduci, četkice za zube... samo su maleni dio raznovrnog otpada koji su ekolozi "upecali" na svojim akcijama.
Na nedavno otkrivenom "morskom smetlištu" gustoća otpada koji pluta na površini oceana doseže čak 200 tisuća komada po kvadratnom kilometru.
To je više nego na pacifičkom "smetlištu".
Utjecaj na podvodni život najbolje ocrtava slučaj na Azorima, gdje je u provedenom istraživanju otkriveno da trećina riba ulovljenih oko tog otočja u Atlantiku u svojem probavnom sustavu ima komadiće plastike. Osim toga, stradavaju i ptice, kao što se zorno može vidjeti i iz video priloga.
Područja unutar kojih nema jakih morskih struja, a istovremeno su okružena jakim strujama, formirana su poput "zamke" uslijed vrtložnih kretanja.
Smeće koje jednom uđe u takvo područje nikada ne izađe zbog kružne vodene cirkulacije. Na taj način dolazi do razvoja ogromnih nakupina otpada poput onoga na Pacifiku i Atlantiku.
Danas se smatra da u oceanima diljem svijeta postoji 5 takvih "zamki".

Izvor: www.net.hr