• hr
  • en
  • de
  • it

26.000 posjetitelja na Zagrebačkom sajmu nautike

Sajmovi Nautika i Hotel&Gastroteh nakon pet izrazito uspješna dana zatvorili su jučer svoja vrata.

Uz pjesmu klape Cambi u svečanom ozračju Kongresne dvorane Zagrebačkog velesajma sajmove je svečano otvorio gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, koji je istaknuo izvrsnost hrvatske brodogradnje, sajmovanja i turističkih potencijala. Naglasio je kako je za posjetitelje pripremljen bogat popratni sadržaj kao što su brojne promocije i degustacije te prezentacija 10 najboljih hrvatskih kuhara na natjecanju CRO TOP 10.

Nautika i Hotel&Gastroteh napunili su pet paviljona u kojima je bilo više od 400 izlagača na 15.000 m2 iz 25 zemalja.

S ponosom možemo reći da je sajmove posjetilo 25.582 posjetitelja - 26% više nego prošle godine. Zagrebački sajam nautike jedini je kontinentalni sajam nautičke branše u Hrvatskoj, a očituje se u poslovnoj profiliranosti koji su mnogi izlagači prepoznali kao nezaobilazno mjesto prezentacije plovila i ostalih proizvoda.

Ove godine održao se jubilarni 25. put. Izloženo je jedanaest hrvatskih premijera plovila: Bayliner 742, Bura 7,5, Vento 650, Galia 770, Galia 660 Marine 6, Sea Ray 19 SPX, Blueline 23 Deck, Marion 750 Sport, Prince 600 Cabin, Prince 570 Open, Mediteran Triton 15.

Na Nautici je bilo izloženo više od 100 plovila iz Hrvatske i inozemstva. Predstavljena je vrhunska ponuda jahti, glisera, čamaca, kajaka, gumenjaka, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za ronjenje, jedrenje i drugih sportova na vodi.

Od popratnih događanja izdvajamo projekt "Pogled u plavo" koji je već nekoliko godina na sajmu Nautika. Na svoj već prepoznatljiv način, u montažom bazenu promjera 10m i dubine 1.30m instruktori ronilačkog kluba bili su na raspolaganju svim posjetiocima sajma koji još nisu upoznali čari ronjenja s ronilačkom opremom. Posjetitelji su mogli tijekom cijelog trajanja sajma uživo pratiti kako majstor kalafat završava tradicionalni drveni brod.

Paviljon 8 i sajam Hotel&Gastroteh svaki dan privlačili su posjetitelje brojnim "mirisnim" događanjima i bogatom ponudom domaćih proizvoda po pristupačnim cijenama. Sljubljivanje hrane i vina, kuharska natjecanja, besplatne radionice za posjetitelje predstavljali su samo dio bogate ponude sajma Hotel&Gastroteh. Titulom najboljeg na natjecanju CRO TOP 10 okitio se Ante Ojdanić iz hotela Cornaro iz Splita, a nagradu je uručio osobno gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić. Dojmovi sa sajma su nam od velike važnosti zato smo posjetili neke od naših izlagača i popričali s njima. Svi izlagači isticali su zadovoljstvo sa dvije stvari: većom posjećenošću i obnovljenim i osvježenim paviljonima.

Izlagači sajma Nautika:

Romano Pičuljan, Brodogradnja Pičuljan:
"Jako smo zadovoljni sa sajmom. Posjećenost je veća nego prošle godine. Posebno je jučer, u subotu, bilo puno posjetitelja. Paviljoni su osvježeni i obnovljeni što je također odlično. Mi već 19 godina izlažemo na Nautici. Iduća godina nam je jubilarna pa ćemo morati nešto smisliti za tu priliku. S poslovne strane je u rangu očekivanoga. Mi ovdje prezentiramo ne samo izložene modele nego prezentiramo našu tvrtku u cjelini, sve naše djelatnosti koje radimo od remonta, servisa do materijala za brodove, premaze i sve što je vezano za brod i nautiku. Izdvajamo model 980, obiteljska brodica dužine preko 11 metara."

Klaudio Grginić Grginić-Mirakul:
"Zadovoljan sam sa sajmom. Posjećenost je ove godine odlična. Družimo se sa izlagačima i posjetiteljima. Najviše posjećeno plovilo je Mirakul 40, a najviše zainteresiranih je za Mirakul 30 sa dva motora čija je cijena 138 tisuća eura."

Siniša Rudelj Bravo Makarska:
"Ovogodišnja Nautika je određeno osvježenje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Paviljon 10a je obnovljen i obojan tako da imamo jedan sasvim drugi ambijent. Drago nam je da se sve to napravilo. Izlažemo već dugi niz godina. Naš program su Four winns gliseri i mali kruzeri, Glastron, Rinker i plovila sa vanbrodskim motorom Mali princ. Interes za naša plovila standardno postoji, posebice subotom i nedjeljom kada je i posjeta najveća. Istaknuo bi Glastron 229 GTS koji je izvrsno opremljen. Riječ je o plovilu dužine 7,22 metra."

Ištvan Karačonji, Bayliner Hrvatska:
"Direktno preko tvornice Bayliner smo prvi put na sajmu Nautike u Zagrebu. Mislili smo da je vrijeme da se pojavimo kao sama tvornica na sajmu te da sa svojim nastupom pomognemo i našim direktnim distributerima. Jako smo zadovoljni. Posjećenost je izrazito velika i dobili smo neke vrlo ozbiljne upite za naše modele. U kategoriji jednog od najzanimljivijih modela na sajmu izdvajamo Cuddy 742 sa kabinom. Novi Bayliner 742 Cuddy je jedan od najinovativnijih dizajna koji se pojavio na tržištu. Također, izdvajamo i Bayliner element XL."

Izlagači sajma Hotel&Gastroteh:

Igor Šuper, direktor, ITAL OPREMANJE:
"Svake godine podržavamo sajam Hotel&Gastroteh svojim nastupom, a organizator je i ovaj put opravdao naše povjerenje izuzetno kvalitetnom priredbom i porastom broja posjetitelja".

Dujo Omrčen, direktor, OMRČEN PROMET:
"Potrudili smo se oko uređenja našeg izložbenog prostora vrhunskim uređajima za pekarstvo i ugostiteljstvo što je i publika, posebno poslovni ljudi, nagradili svojim posjetom i impresijama, te vjreujemo i u dobre daljnje prodajne rezultate. Nadamo se da su sudionici sajma zadovoljni PIZZA SHOWOM koji smo organizirali."

Jučer, u nedjelju izvučene su nagrade i to njih jedanaest, a navodimo vam prve 3 nagrade:

Prvu nagradu: Gumeni čamac na napuhavanje YAM 310S i vanbrodski motor Yamaha F6CMHS osvojio je DAMIR JANIĆ iz Zagreba.

Drugu nagradu: Krstarenje za 6 osoba - vikend najam motorne jahte MIRAKUL 30 Hardtop osvojio je ANĐELKO CAR iz Dramlja.

Treću nagradu: Uskrs na jedrilici s 3 kabine u Puntu, Sedmodnevni početni tečaj ronjenja OWD-Open Water Diver te komplet izdanja:
Komplet Hrvatski peljar sjevernog i južnog Jadrana
Godišnja pretplata na časopis „More"
Komplet izdanja Biseri Jadrana
Otoci srednje Dalmacije
Gustoza đita - Jadranski gurmanski peljar
Morski vodiči po otocima Brač i Hvar
Vrijeme na Jadranu: meteorološki priručnik za nautičare

Osvojio je DARKO ŠAVORIĆ iz Zagreba.

Izvor: Zagrebački velesajam