• hr
  • en
  • de
  • it

25.11.2010. Novo Zrče na Hvaru?

Općina Jelsa bi do 2020. godine trebala biti turistička destinacija koja će tijekom cijele godine privlačiti turiste srednje i više kupovne moći. Cijeli prostor općine mora postati tržišno prepoznatljiv po ponudi raznovrsnih aktivnosti, brojnim događanjima i svetkovinama, uglavnom odražavajući dalmatinski životni stil i svjetonazor - kazao je dr. sc. Ivo Kunst iz Instituta za turizam u Zagrebu, predstavljajući radnu inačicu strateškog marketing i menadžment plana destinacije u prepunoj vijećnici Općinskoga doma u Jelsi.
Predviđa se realizacija četiriju novih hotela (na lokaciji današnjeg hotela "Jadran", u uvali Zenčišće, na potezu Milna - Grebišće i u Solinama), renoviranje i repozicioniranje Turističkog naselja "Adriatic", izgradnja više malih, obiteljskih smještajnih objekata i ruralnih kuća za odmor (Pitve, Vrisnik, Svirče, Zavala, Ivan Dolac, Poljica, Zastražišće i Gdinj), obnova i revitalizacija etno-eko sela Humac i Gromin Dolac, te osnivanje centra za aktivni odmor u Veloj Stinivi.
- Što se tiče otočića Zečeva, nekadašnjeg FKK kupališta, a s obzirom na prikladnu lokaciju i relativnu blizinu Jelse, Vrboske i Bola, njega je moguće prenamijeniti i koristiti kao svojevrsnu kombinaciju vrhunskog kupališta (danju) i idealnog mjesta za "after beach party" (noću). Na otoku bi bilo moguće predvidjeti izgradnju odgovarajućeg ugostiteljskog objekta - rekao je dr. Kunst, što znači da bi taj biser mora, sada posve zapušten, već uskoro mogao postati Zrće srednje Dalmacije.
Ako se sve to zaista i ostvari, onda bi se i povećala zaposlenost za još oko tisuću ljudi.

Ulaganja od 130 milijuna eura
Projekcija razvoja turizma na području općine Jelsa predviđa da bi se u spomenutom razdoblju, kroz tri zasebna, ali međusobno povezana klastera, broj dolazaka turista mogao povećati za barem 130.000, te za više od 700.000 noćenja.
To svakako podrazumijeva renoviranje starih i izgradnju novih objekata, odnosno povećanje za približno 1400 smještajnih jedinica, a za što su potrebna ulaganja od najmanje 130 milijuna eura.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr