• hr
  • en
  • de
  • it

25.05.2010. Izvrsna kategorija mora na 95 posto plaža

Uoči početka turističke sezone ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimir Mićović izvijestio je da je more na čak 95 posto svih plaža u Primorsko-goranskoj županiji izvrsne kvalitete za kupanje. Uzorci su uzeti na preko 180 plaža i radi se o potpuno relevantnim podacima za cijelo područje Županije, rečeno je.
- Posljednjih godina vidljiv je izuzetno pozitivan trend poboljšanja kvalitete mora. Ukupno su pregledana 2.364 uzorka, a čak i na kupalištima u Rijeci kvaliteta je vrlo visoka svugdje. Nismo ispitivali samo čiste »oaze« nego dapače sve plaže odreda - rekao je Mićović.
Gotovo jednako je u Primorsko-goranskoj županiji izvrsna i kategorija pitke vode, koja je na 95 posto prostora najviše moguće kategorije. Jedina problematična područja su, kao i obično, Vrbovsko i Čabar, ali župan Zlatko Komadina najavljuje dodatna financijska ulaganja županijskog proračuna, kao i budžeta tih lokalnih jedinica u gradnju sustava odvodnje koji danas nedostaje i kvari ovaj prosjek.
Iako je ovaj prostor godinama slovio kao jedan od najzagađenijih po kvaliteti zraka, i tu se situacija iz godine u godinu poboljšava. Naravno, tome je pogodovalo zatvaranje Rafinerije na Mlaki, ali i otvaranje zaobilaznice zbog čega je koncentracija štetnih tvari nastalih u odvijanju prometa u centru grada znatno manja nego ranije.
I dalje su kritične ulice Fiorello la Guardia i Krešimirova, no prema nalazima Zavoda za javno zdravstvo, ni ondje više nema krutih čestica, i situacija je bolja nego prošlih godina, te kvaliteta zraka maksimalno dostiže II kategoriju, a to znači da nema opasnosti za zdravlje.
Mićović posebno ističe da se III kategorija zagađenosti zraka pojavljuje još samo na Urinju u Kostreni i na Krasici, i to samo povremeno kad se bilježe ekscesi u proizvodnom sustavu Termoelektrane i Rafinerije.
- Imamo sedam mjernih postaja uz »žicu« na Urinju, i III kategorija nije konstanta. No, događa se, i mi odmah reagiramo sa inspekcijama te kroz razgovore s vodećim ljudima Ine. Koliko to ima efekta, ne znamo u konačnici, ali naš Zavod uvijek reagira na dojave građana i povećanje koncentracije štetnih tvari - kaže Mićović.
On i župan Komadina upozoravaju građane da će se sigurno i ovoga ljeta, pri visokim temperaturama i insolaciji, pojaviti povećane koncentracije ozona, kao što je bilo i prošle godine te je bila nastala i svojevrsna panika u javnosti.
- U takvim situacijama astmatičari i stariji plućni bolesnici trebaju ostati kući, ali ne radi se ni o čemu posebno neubičajenom. To je posljedica promjena u makro klimi, i malo možemo utjecati - rekli su Mićović i Komadina.
Slabiji pokazatelji bilježe se samo u ispitivanjima mikrobiološke ispravnosti hrane, gdje je prosjek neispravnosti uvijek na oko 25 posto. No, ne radi se o opasnim namirnicama, nego tek o - potencijalno opasnim, objašnjava ravnatelj Zavoda.
Posebno ističe da tijekom prošle godine nije nađeno nijedno kršenje pravila o deklaracijama na proizvodima, niti je pronađena nedozvoljena koncentracija joda u soli.

Izvor: www.novilist.hr