• hr
  • en
  • de
  • it

25.05.2010. Hvar nema vode ni za piće, a kamoli za golfske terene!

Gradsko vijeće Staroga Grada na svojoj je posljednjoj sjednici glasovima većinske koalicije (HDZ, HSS i HSU) donijelo zaključak o utvrđivanju potrebe planiranja i određivanja lokacije za golfsko igralište, i to ni manje ni više nego na području poluotočića Kabal.
Prije toga o golfskom je igralištu raspravljao Gradski urbanistički odbor, a nije nepoznanica da je i tvrtka "Adria Distribution" iz Zagreba Gradu Starom Gradu krajem travnja dostavila pismo namjere za izgradnju takvog objekta.
- Odgovarajući na upit Županijskog zavoda za prostorno uređenje što bismo željeli mijenjati u Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije, napisala sam da su naši interesi planiranje prostora za solarnu elektranu, ali i određivanje lokacije za odlaganje građevinskog otpada. Gradski urbanistički odbor bio je na stajalištu da tražimo i golfsko igralište, što ja nisam učinila, smatrajući da za takve sadržaje nemamo adekvatno područje, odnosno da bismo njime devastirali zaštićeni prirodni krajolik na poluotočiću Kablu.
S druge strane, to bi značilo novu gradnju, zahtijeva velike količine vode, kojih na škoju za sada nema, a i važeći Zakon o golfu je neodrživ pa se stoga očekuju njegove izmjene - kazala je gradonačelnica Đurđica Plančić, no Vijeće je zaključak ipak donijelo ne uvažavajući njezine stavove.
Predsjednik Gradskog vijeća Mijo Lušić Bulić, pak, kaže: - Gradski urbanistički odbor, a potom i većina vijećnika, bio je za izgradnju golfskog resorta na području poluotoka Kabla, budući da se golf veže uz pojam kvalitetnije turističke ponude.
U tom smislu postoji i pismo namjere potencijalnog investitora, koji tvrdi da bi samo na održavanju terena radilo 60-ak ljudi, što za jedan mali otočni gradić također nije beznačajno. Kad bi se za golfsko igralište koristila pitka voda, ono bi, prema njegovim riječima, bilo neprofitabilno, pa se stoga u tom pogledu sve više razmišlja o desalinizaciji mora ili nekom drugom izvoru vode.
Starim Gradom istodobno se pronose glasine da su neki članovi Gradskog urbanističkog odbora zapravo u sukobu interesa, i to ne samo u vezi s golfskim igralištem, nego i s nekim drugim projektima, odnosno da se preko djelovanja toga tijela promeću čisto poslovni interesi određenih pojedinaca.
Zanimljivo je da je Lovačka udruga otoka Hvara svojedobno imala viziju prenamjene Kabla u uzgajalište i lovište krupne divljači (muflona i jelena lopatara), a i odgovorni iz "Hrvatskih šuma", koje na tom području gospodare sa 350 do 400 hektara šumskog zemljišta, bili su na stajalištu da poluotočić treba ostati prirodni rezervat, jer ga Starograjani ionako smatraju plućima grada. 
- Nije isključeno da u Gradskom urbanističkom odboru sjedi netko tko je osobno zainteresiran za to da ovaj projekt prođe, ali ima i drugih koji zagovaraju pojedine turističke zone, a iz manjinske su koalicije koja podržava gradonačelnicu Plančić.
U tome ne vidim ništa loše, jer riječ je o kapitalnim investicijama koje će donijeti dobrobit građanima otoka Hvara - tvrdi Lušić Bulić. - Golfska igrališta u pravilu se grade na površinama od 80 i više hektara zemljišta, a zna se da su veliki potrošači vode. Mi na otoku za sada nemamo pitke vode ni za jednu novu turističku zonu, a kamoli za takve objekte.
Upravo zato obavljamo pripreme za postavljanje nove podmorske cijevi Brač - Hvar, koja će stajati oko 40 milijuna kuna, a njome ćemo samo poboljšati vodoopskrbu postojećeg stanovništva na otoku - rekao je Ivan Grgičević, direktor "Hvarskog vodovoda" iz Jelse, dodavši da takvi objekti mogu doći u obzir jedino ako će se vodom napajati iz nekih drugih izvora.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top