• hr
  • en
  • de
  • it

25.04.2010. Barkomora spasila njemačku turistkinju

Na crikvenčko-novljanskom području dolaskom turista i lijepog vremena počela je i intenzivnija sezona ronjenja. Taj lijepi i zanimljivi sport koji ima sve više poklonika u svijetu i kod nas, ponekad može biti i opasan i samo brzom intervencijom liječnika i liječenjem u barokomori spašava se život roniocu. Upravo prije dva dana na crikveničkom području dogodila se jedna nesreća, koja na sreću nije bila teška, kada je jedna 33-godišnjakinja zbog problema s opremom naglo izronila te joj je u barokomori Poliklinike Oxy u sklopu crikveničke Thalassotherapije urađena terapija dekompresije, a u noći između četvrtka i petka druga terapija nakon koje je bez posljedica puštena kući.
- Ovo je prvi ronilac ove godine koji je prošao terapiju u barokomori, doznajemo od ravnatelja Poliklinike dr. Marija Franolića, koji je dodao da se s Primorsko-goranskom županijom pokušava naći model rješenja još jednog tima u barokomori, kako bi bila dostupna 24 sata, jer jedan tim ne može sam raditi, pogotovo za vrijeme ljetne sezone, kad postoji opasnost za ronioce, vatrogasce i sve kojima je barokomora nužna.
Prošle godine također je jedan ronilac bio liječen hiperbaričnom oksigenacijom u crikveničkoj barokomori, što govori da je opravdala svoje postojanje, ponajviše i zato što na području Primorsko-goranske županije nema ni jedne takve ustanove, a najbliža je ona u Puli. Poliklinika se bavi liječenjem hiperbaričnom oksigenacijom i rekompresijskom terapijom u kiničkoj medicini i medicini ronjenja. Kisik kao najznačajniji kemijski element bez kojeg nema života na Zemlji osnova je znanstveno utemeljene metode liječenja koja se naziva hiperbarična oksigenoterapija, što, prevedeno, znači disanje stopostotnog kisika pod povećanim tlakom u odnosu na atmosferski, a provodi se u za to priređenim posebnim uređajima - hiperbaričnim komorama tj. barokomorama. Pri posjetu crikveničkoj barokomori zatekli smo tročlani tim dr. Ivanu Paver i sestre Sanju Grbčić i Sandu Štefančić koje su pripremale ulazak pacijenata u barokomoru, za koju vlada velik interes pacijenata ne samo s područja PGŽ, već i šire.
Barokomora je u Crikvenici počela s radom u rujnu 2009. godine. U uređenje objekta i opremanje poliklinike suvremenom barokomorom uloženo je oko devet milijuna, a osim Thalassotherapije i Primorsko-goranske županije, koji su u projekt investirali oko šest milijuna kuna, i pulska tvrtka »Oxy« uložila je u opremu oko tri milijuna kuna, s kojom je sklopljen desetogodišnji ugovor. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje utvrdio je kriterije za liječenje hiperbaričnom oksigenacijom. Riječ je o devetnaest indikacija, među kojima su i dekompresijska bolest, akutno trovanje raznim plinovima, plinska embolija i gangrena, traumatske ishemije, iznenadna gluhoća i sljepoća vaskularne etiologije, dijabetičko stopalo i dijabetička gangrena, anemija zbog teškog iskrvarenja i druge.

Izvor: www.novilist.hr